Hemliga platser

helena-top

Det hemliga och undangömda är alltid kittlande för fantasin. En hemlig värld som den där ängen bredvid ängen där älvorna dansar, en annan planet där det finns liv… Men också i vår värld finns hemliga platser att utforska, såväl i verkligheten som i det fiktiva. Och framförallt i London…

I ett sagolikt, undre London utspelar sig till exempel Neil Gaimans Newerwhere. Ett annat parallellt och dolt London utforskas av Peter Grant i Ben Aaronovitch romanserie som inleds med Rivers of London. Häromdagen avslutade jag läsningen av den ultimata berättelsen om det underjordiska London – Dan Simmons Drood. Det är så sjukt obehagligt men samtidigt kittlande och längtframkallande när Wilkie Collins och Charles Dickens travar runt i katakomberna under London i jakt på opium och den mystiske Edwin Drood. Där finns liksom allt – nattliga operationer, vidrigheter inkluderande skalbaggar, död, fornegyptiska ritualer och en sorts opiumaffär/relax-avdelning… Det är helt enkelt fantastiskt och fantastiskt skrämmande. Så mycket mer läskigt än om Collins och Dickens gjort samma resa på en dimmig bakgata i det för oss alla kända och tillgängliga London!

Det finns förstås andra undangömda platser i fiktionens värld också. Holly Blacks Ironside utspelar sig till exempel delvis i New Yorks tunnelbanesystem. Och Moskvas tunnelbanelinjer spelar en viktig (för att inte säga livsnödvändig) roll i Dmitrij Gluchovskij serie inledd av Metro 2033. Det är helt enkelt något lockande med gömda världar, världar som är belägna under våra fötter, precis inom räckhåll och ändå inte.

Har du fler böcker/filmer/annat om hemliga platser på lager? Berätta gärna för mig, jag är sugen på att läsa mer!

Foto: ”Islington Tunnel, eastern portal” av NissaranaCC-BY-SA-3.0 )

Dela gärna: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Skrivet av:

Publicerat: 4 oktober, 2014

Kategori: Aktuellt, Romankoll

Visningar: 4284

Taggar: , , , , ,

9 Responses to Hemliga platser

 1. Amanda skriver:

  Om jag minns rätt så utspelar sig delar av Maureen Johnsons paranormala serie Shades of London i övergivna/glömda tunnelbanestationer!

 2. Linda skriver:

  Neverwhere vill jag läsa! Efter mitt första möte med Gaiman, vill jag ha mer.

  • Helena skriver:

   Jag har inte läst hela boken eftersom jag gav mig på den under en period av extremt liten läsare, men jag ska absolut läsa klart den snart. Och en hel massa annat Gaiman som jag har på lager…

 3. Elina skriver:

  Vi har ju såklart ”Harry Potter” som utspelar sig på hemlig plats sett till oss mugglare och inom ungdomsgenren har vi flera fantasyromaner som utspelar sig på platser som sägs samexistera med vår värld – ”Underfors” ex. (som existerar under Helsingfors).

  • Helena skriver:

   Tack för påminnelsen av Underfors, den har jag tänkt läsa så länge att den fallit i glömska… Och Harry Potter förstås, den ultimata parallellvärlden 🙂

 4. Carolina skriver:

  Darkside-böckerna av Tom Becker (ungdomsböcker) handlar också om en okänd värld under/bakom/inom London. Där är det liksom konstant mörka 1800-talsgator och där bor diverse farliga typer.
  ”Hemliga platser”-böcker är fina.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *