Fem afrikanska novellsamlingar du inte får missa!

anna-topJag passar på att puffa för noveller närhelst jag får chansen och när det kommer till tema Afrika – en kontinent så finns där många fina novellsamlingar att tipsa om. Jag har valt ut fem fina som alla är skrivna av kvinnliga författare och den geografiska spridningen är hyfsat stor. Hoppas ni hittar något som lockar!

Törst  av Nawal el Saadawi – en klassisk novellsamling från Egypten som berättar om olika flickors och kvinnors vardag i det patriarkala samhället.

Sorgesång för Easterly av Petina Gappah skildrar ett Zimbabwe i fritt fall, korruption och sjukdomen som ingen vill tala om skapar en vardag som gör att människorna helst vill se åt ett annat håll. Blunda och leva så gott det går.

Vi behöver nya namn av NoViolet Bulawayo utspelar sig också i Zimbabwe och många av novellerna berättas ur en liten flickas perspektiv. Med den naiva rösten avslöjas det absurda levernet i en diktatur.

Det där som nästan kväver dig av Chimamanda Ngozi Adichie handlar om människor i Nigeria eller nigerianer i exil. Många av temana från hennes romaner kommer igen i novellerna; krocken mellan tradition och förnyelse, missförstånd mellan olika generationer, ungdomars utveckling mot starka vuxna och flickor och kvinnors utsatthet i ett patriarkalt samhälle.

Tropiska fiskar av Doreen Baingana och i den får man möta tre ugandiska systrar och i novellglimtar följa dem från barndom till vuxen ålder. Flera av novellerna berör HIV på ett mycket drabbande sätt och jag rekommenderar dem verkligen.

Dela gärna: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Skrivet av:

Publicerat: 30 mars, 2016

Kategori: Aktuellt, Novellkoll

Visningar: 2833

Taggar: , , , , ,

13 Responses to Fem afrikanska novellsamlingar du inte får missa!

 1. Lena skriver:

  Tack för novelltipsen.

 2. Mrs B skriver:

  Härligt, jag har klickat hem de fyra sista. Tack för tipsen!

 3. Du får inte glömma Tranas fina samlingar! Egypten, Moçambique och Sydafrika berättar är alla mycket läsvärda!

  • Anna skriver:

   Absolut! Mycket bra samlingar, mina tips är absolut inte heltäckande. En novellsamling som jag läst de senaste åren är Åsa Fosters Man måste inte alltid tala om det, den var bra! Tipsa gärna på!

 4. Julia skriver:

  ”Vi behöver nya namn” är ingen novellsamling utan en roman.

 5. Julia skriver:

  Hej, tack för de superfina tipsen. ”Det där som nästan kväver dig” heter Chimamandas bok. //Julia

  • Anna skriver:

   Tack för påpekandet, tryckfelsnisse hade varit framme. Vad tyckte du om novellsamlingen, har du läst?

   • Julia skriver:

    Jo jag har läst. Mycket bra, tycker hon är en underbar författare. Kan tipsa om ”Kärlek x 21” som är en samling afrikanska kvinnliga författares noveller. Också bra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *