Rätt att äta sig mätt

Lotta
Våren 1917 ägde hungerdemonstrationer rum runt om i landet. Det hade varit krig, och skördarna 1916 hade varit dåliga. Bristen på livsmedel var påtaglig och situationen blev akut. I januari 1917 infördes ransonering av bröd och mjöl, och i mars inträffade den ryska februarirevolutionen. Det satte igång en demonstrationsvåg över Sverige.

Den 25 maj 1917 tog Seskarö-upproret sin början. Befolkningen och sågverksarbetarna på ön i Haparanda skärgård var hungriga. Potatisen var slut. Inga livsmedelstransporter kom fram. Vid ett möte i Folkets hus beslutade man att tvångsköpa bröd av bagarna. Man bröt sig in i förråden och tog bröd mot betalning. Den ena bagaren Jansson protesterade inte, men den andre bagaren Eriksson tyckte inte om tilltaget. Polis tillkallades, och även militär anlände för att släcka upproret.  475 tungt beväpnade militärer, med kulsprutor och kanoner anlände till Seskarö.

Händelsen omsjungs i Euskefeurats låt Seskarövisan

Vill du veta mer om Seskarö-upproret kan du lyssna till en radiointervju från 1962 där Oskar Lindström och Hugo Berglund som var med under kravallerna berättar om vad som hände.

Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer och älskar episka läsäventyr såväl som feelgood, blodiga styckmord och krimgåtor.

Visa alla inlägg av Lotta →

En tanke på “Rätt att äta sig mätt

Kommentarer är stängda.