Konstböcker slash science fiction slash fantasy slash coming-of-age slash äventyr… ja, Stålenhag!

carolina-top

I höstas på bokmässan hittade jag för första gången till Simon Stålenhags böcker Ur varselklotet och Flodskörden. Jag skaffade, läste och älskade. Eller, läste är inte rätt benämning. Upplevde ska jag säga, eftersom jag för varje illustration, varje uppslag i boken blev sittande en stund i funderingar och fantasier, i igenkänning men samtidigt i fascination över alla så totalt främmande ting som ändå kändes som att de hörde till.

Texterna förstärker bilderna – det är för mig mycket igenkänning från att vara barn på 80-talet, men samtidigt berättar de om en vardag där mystiska tekniska prylar och okända varelser liksom bara finns utan att det känns som rymdinvasion. Texterna är fascinerande, illustrationerna fantastiska och tillsammans blir det mer hisnande konstupplevelse än bara vanliga böcker.

Samtliga bilder är från:
Ur varselklotet: Illustrerade sägner ur Slingans landskap 1984-1994 av Simon Stålenhag, Fria ligan (2014)
Flodskörden: Illustrerade sägner ur Slingans landskap 1995-1999 av Simon Stålenhag, Fria ligan (2016)

 

Dela gärna: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Skrivet av:

Publicerat: 12 juni, 2017

Kategori: Aktuellt, Kulturkoll

Visningar: 598

Taggar: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *