Smältande gott för att fira dagen!

Är det bara hos mig som den där känslan av barndomssomrar och bilutflykt drabbar stenhårt när glasskartan skymtar?

Just den här kartan är från mitten av 70-talet och inköp av glass var i min barndom något som man gjorde mycket sällan. Det var vid speciella tillfällen som vi stannade vid en kiosk och min favorit var päronpinnen. Isglass och vanilj tillsammans – så gott!

Glass är liksom den ultimata fest och tröstmaten och hur många brustna hjärtan har inte lagats med glass rakt ur paketet, i amerikanska filmer och TV-serier i allafall. Jag har en glassmaskin som blivit sorgligt bortglömd där i skåpet och mitt favoritrecept till den är superenkelt. Lika delar yoghurt naturell och vispad grädde, valfritt bär och socker efter behag. Man kan förstås smaksätta med vanilj eller något annat också. Kör krämigt i maskinen eller frys i vanlig frys någon timme. Busenkelt! Vill man göra mer avancerad glass så är recepten i Lomelinos glass så himmelskt goda. Man kan provläsa lite bland recepten om man har lust, så sugen jag blir!

Bilden som jag har överst i mitt inlägg är min egen favoritdessert just nu: vaniljglass med lakritskolasås. Blåbär eller hallon, ett flarn eller två som tillbehör så är det perfekt. Och kaffe förstås! Visst vill ni ha receptet på en god lakritssås?

Mitt egna hopkok svänger man till på mindre än 10 minuter och häller man den varm i en ren glasburk med lock så håller den åtminstone två veckor i kylen. Smält nu 25 g smör och blanda i 1 dl grädde (funkar med laktosfri), 1/2 dl socker (gärna muscovado) och 1 msk ljus sirap. Tillsätt lakritspulver ca 1 msk. Jag använder lakritsgranulat från Haupt som behöver vispas ordentligt för att lösa sig men som smakar riktigt gott. Vispa såsen tills den kokat upp och sjud i ca 7 minuter. Häll den varma såsen i en ren glasburk eller direkt på glassen!

Jag personligen är inte mycket för att fira nationaldag så ska vi tillsammans kanske utnämna dagen till Glassens dag? Den skulle jag inte ha det minsta emot att fira just idag!

via GIPHY

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.