Dagens kulturkollotips: Nomnomnom

carolina-top

Dagens tips från mig blir ett kakrecept. Vi bakar en hel del, jag och dottern, och gillar förvisso att experimentera. Men det här receptet är inget vi har hittat på själva – det härstammar ursprungligen från Mästerkockens receptsamling någon gång på 70-talet (ni som minns: ett tag skulle det samlas receptkort i en stor plastlåda? Mycket trendigt.) och är en kaka vi bakar flera gånger om året. Och det har vi gjort i alla år, jag, dottern och så min mamma också, ända sedan då någon gång på 70-talet då vi först testade den.

Det är nämligen så vansinnigt enkelt att göra den. Det är egentligen bara en slags sockerkaka, fast med maräng ovanpå, och jag tror att det är den där marängen som gör att kakan blir så otroligt saftig och god. Den är godast samma dag som den bakas, och i vår familj brukar vi för det mesta äta upp den i en enda fika-sittning. (vi är fyra…)

Nu på sommaren har vi gärna bär till – jordgubbar, eller som på bilden nedan varma hallon och grädde. Men det är alltså inga som helst problem att klämma hela kakan utan några tillbehör. Lycka till!

Sommarkaka

Rör ihop 125 g smör med 1 dl strösocker.
Rör i 3 äggulor, en i sänder.
Blanda 2 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver, rör ner i smeten.

Lägg smeten i en smord form.

Maräng:
Vispa 3 äggvitor hårt
Vänd ner 1,75 dl strösocker och 3 msk ströbröd

Bred marängen över kakan.

Grädda i 45 min i 180 grader.

 

 

One comment Add yours
  1. Låter som en kaka som skulle passa bra med de mängder av körsbär som jag fått i år. Måste prövas, tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.