Kategorier
Romankoll

Mira och Irma av Sabine Gruber

anna-top

[quote] Slumpen och döden är inte outgrundliga, gemensamt för dom är den lugnande regelbundenheten.[/quote]

Över en natt kan livet förändras för oss alla, det är en av tankarna som far genom mitt huvud efter det att jag läst färdigt Sabine Grubers roman Mira och Irma, Den andra kvinnan. Über Nacht. 

Vem vet hur livet kommer att gestalta sig imorgon, eller huva, i övermorgon. Det där slitna uttrycket passa på att lev idag känns klockrent i sammanhanget. Huvudpersonerna i den här boken är två kvinnor:  Mira, som bor i Rom och arbetar på ett äldreboende och Irma, som bor i Wien och är journalist. De lever sitt vardagsliv, Miras är fyllt av slentrian och hennes äktenskap är på väg att rinna ut i sanden. Hon lever med döden i sin närhet, arbetet på äldreboendet gör att hon möter människor i livets slut i sin vardag. Irma lever bokstavligen med en dödsdom, hon är i akut behov av en transplantation och hon väntar på att telefonen ska ringa. Samtidigt funderar hon på sitt arbete, hon har fått ett uppdrag att samla in och dokumentera yrken som är på väg att försvinna. Särskilt mötet med sättaren herr Zeder fångade mig som läste, han får representera resterna av den del av världen som på något sätt var enklare att förstå sig på. Hantverket som måste ta tid för att bli väl utfört och som sitter i både huvud, hjärta och hand.

[quote]Irma tänkte på hur svårt det var att anpassa det gamla livet till det nya kommande. Kanske borde hon inte längre sysselsätta sig med det där okända förgångna som hela tiden krockade med verkligheten?[/quote]

Bokens handling startar med att Irma får sin efterlängtade njure och när hon inser att hon fått en andra chans så börjar hon fundera på varifrån den kommit? Hon är tacksam över att hon har fått ytterligare tid med sin lille son och samtidigt kan hon inte släppa tanken på att någon faktiskt dött för att hon ska få leva. Mira i sin tur, funderar på om hon ska bryta dödläget i sitt äktenskap och våga sig på att älska igen? I var sina kapitel får vi följa de två kvinnornas liv och mer om handlingen avslöjas inte här. Sabine Gruber är en mycket skicklig författare, hantverket är oklanderligt och ämnena är universella. Trots att boken ursprungligen kom ut 2007 så känns den helt aktuell. De två berättelserna skapar tillsammans en både vardagsnära och poetisk fundering över hur valen i livet påverkar långt in i döden, den ställer oss den svindlande frågan om vem som har rätt att leva, på vilka grunder? Är livets väg styrd av slumpen eller finns där ett förutbestämt öde? Kan man då egentligen alls påverka hur det blir?

Andra bloggar som läst och skrivit om den här tänkvärda romanen är En trave böcker och Feministbiblioteket.

[box type=”tick” icon=”none”]Titel: Mira och Irma, Den andra kvinnan
Författare: Sabine Gruber
Förlag: Thorén & Lindskog
Utgivningsår: 2014
Originaltitel: Über Nacht
Översättning: Jörn Lindskog[/box]

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.