Gå utanför normen 2015

Under 2015 planerar vi på Kulturkollo att utmana normerna gällande böcker vi läser, filmer vi ser och annat kulturellt vi upplever. Nästa år ska all kultur verkligen få ta plats hos oss, men fokus blir fortfarande böcker, boknördar som vi är.

Tanken är både att läsa böcker och se filmer där huvudpersonerna på något sätter bryter gränserna, eller i alla fall befinner sig utanför den norm som samhället satt upp. Det kan vara så enkelt att boken eller filmen handlar om en kvinna från Afrika, istället för en man från Europa eller USA, men det kan också vara mer kontroversiellt än så. Vi söker vardagshjältarna. De som vågar vara annorlunda.

Att gå utanför den litterära normen handlar också om att våga läsa utanför sin bekvämlighetszon, utanför lådan så att säga. Det betyder att Linda kanske försöker sig på en riktigt maffig fantasybok eller kanske en historisk dito som Främlingen av Diana Gabaldon, en bok som går helt emot det som definierar en Linda-bok, men är en favorit hos flera andra kulturkollare. Lotta kallar den till och med världens bästa bok. En tidsresande kvinna befinner sig dessutom långt utanför lådan.

Även Anna behöver lite verklighetsflykt och kanske kan Carolinas favorit Mördarens lärling av Robin Hobb kan passa. Carolina ska istället ge sig på en riktig Anna-bok från Afrika. Kanske kan Chimamanda Ngozi Adichie vara något? Eller Taiye Selasi för att göra övergången lite mildare. Fler Anna-böcker från Afrika hittas här. Fanny kanske också ska ge sig ut på en läsresa. Varför inte till Sydamerika, dit hon kan få med sig i princip hela Kulturkollo. Den glömda världsdelen helt klart. Annars kan Kulturkollos eländeseländedrottning aka Fanny utmana sig med att läsa något riktigt smörigt eller varför inte något tokroligt?

Helena läser i princip (inte av princip märk väl, stora idolen är Maria Lang) aldrig svenska deckare, men även om läsning av sådana går utanför hennes kulturella låda, följer de ofta normer och kan väldigt ofta bjuda på en hel del stereotyper. Åsa Larssons huvudperson Rebecka Martinsson bryter dock mot en hel del normer, likaså Katarina Wennstams Shirin Sundin.

Lyran läser Nobelpristagare, det gör inte Lotta som kanske kan tänka sig att pröva en liten tunnis under 2015. Om 264 sidor räknas som tunn rekommenderas Blindheten av José Saramago, en riktigt bra dystopi där människor går över alla gränser då de tror att ingen ser vad de gör. Kanske kan Lyran och Lotta byta läslistor med varandra? Det vore en sann utmaning. Kanske är det så vi ska göra helt enkelt, byta listor med varandra. Helt plötsligt kanske Helena blir Kulturkollos expert på böcker från Afrika, medan Anna istället satsar på romance.

Vi hoppas att många vill vara med och utmana sina gränser och läsa en smula utanför normen, om du vill hänga med så kan du skriva en kommentar här nedan. Med jämna mellanrum så stämmer vi av hur det går för oss. Skicka gärna med länkar om ni skriver om utmaningen på er blogg så hittar vi lätt till varandra.

Var med och sätt ut nya nålar på din kulturella karta 2015 i vår normbrytande läsutmaning.

Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av nio bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.

Visa alla inlägg av Kulturkollo →

11 tankar på “Gå utanför normen 2015

  1. Vet ni, jag kände mig så himla belåten för jag läser böcker ur alla de genrer som ni nämner. Men så kom jag på att jag brukar avsky självbiografier och därför undviker dessa. Har Kulturkollo tips?

   1. Brukar inte heller läsa klassiska självbiografier som börjar vid födseln och slutar i nutid, men självbiografiska böcker som handlar om en period i någons liv funkar bättre. Annika Koldenius ”Vi var alltid beredda” är till exempel läsvärd. Abdellah Taïas ”Ett arabiskt vemod” är också riktigt bra och allt självbiografiskt av Nina Bouraoui. Men som sagt, jag är långt ifrån expert och de klassiska självbiografierna ratar jag nästan alltid.

    1. Men kära vänner, påminn mig inte om biografier. Läser typ aldrig. Det vore en utmaning som heter duga för mig!

   2. Åh det finns så många bra! En av de bästa är Ingrid Betancourt Även tystnaden har ett slut som handlar om hennes tid som fånge hos FARC-gerillan. Läs också Pluras och Kajsa Grytts biografier – om de intresserar dig rent musikaliskt, annars kanske det inte är så intressant…

  2. Ja, jag tror mig läsa brett, men vid en närmare granskning så är jag tämligen smal i min val.

 1. Jag tror jag ska försöka läsa Ingrid B:s tid hos FARC-gerillan, är aningen mer tveksam till kändisbiografier. Fast nu när jag tänker på saken så var Liv Ullmans självbiografiska bok ”Förändringen” en av de böcker som jag läste om och om igen när jag var i 20-årsåldern.

  1. Kändisbiografier kan vara svåra – blir lätt att dom bara pratar om sin egna förträfflighet. Men både Plura och Kajsa kan skriva, och skriver bra, och det är inte en massa egosmickrande.

 2. Fin utmaning! Har själv bestämt mig för att inte ha några utmaningar i år, men har desto fler tänkta (ej nedskrivna) mål. Vill gärna läsa fler böcker från hela världen, bland annat! Och nobelpristagare, och klassiska kvinnor.

Kommentarer är stängda.