Kategorier
Kulturkoll

Deckarvecka!

Lotta
I veckan sätter vi fokus på deckargenren, en genre som omfamnas av läsare. Deckare ligger alltid i topp på försäljningslistorna, och svenska deckare går hem även utomlands. Sverige är inte bara känt för Volvo, IKEA, köttbullar… utan namn som Wallander och Lisbeth Salander klingar också bekant. (Det är inte alla som kan skryta med att bli parodierade i The New Yorker).

Alla älskar inte deckare, många rynkar på näsan åt de “banala” och “kommersiella” historierna. Läs en bra deckare då vill jag bara säga! Det är en så bred genre att det finns något för alla smaker. Hårdkokt, blodigt, pusseldeckare eller cozy crime.

Oavsett om vi hissar eller dissar så har vi väl alla ett förhållande till den här genren. Många är de detektiver och poliser som gjort avtryck genom åren – Sherlock Holmes, Ture Sventon, Kitty, Martin Beck, Miss Marple, kommissarie Morse… eller modernare favoriter som Annica Bengtzon, Harry Hole eller Lacey Flint… Själv fastnar jag alltid för de ensamma, tystlåtna männen. Som är lite svåra och knepiga, fast utan missbruksproblem. Melankoliska. Starka och sårbara. Sådana som Erlendur Sveinsson, Jimmy Perez, Finn McLeod…

Här på Kulturkollo kommer vi att prata deckare hela veckan. Det blir intervjuer med författare, vi träffar en deckarexpert, bjuder på boktips för både stora och små. Och en hel del annat. Hoppas ni hänger med oss i veckan!

Foto: Investigation av Joshua Tabti (CC by 2.0)

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.

5 svar på ”Deckarvecka!”

Älskar Jan Mårtenssons deckare, späckade med kunskap, vin och ett recept. Lagar fortfarande provencalsk tomatlåda ur en böckerna från början av åttiotalet. Då den kvällen hade vi spenatpaj till, nytt recept med keso i pajdegen

Stängt för kommentering.