Veckans brott och utmaning

helena-top

Man brukar säga att verkligheten överträffar dikten, men i deckarvärlden så hoppas jag att det är tvärtom. Jag har Lars Keplers Stalker i friskt minne och jag hoppas verkligen att den är milsvid från verkligheten, för att inte tala om Alex Marwoods senaste: Granne med döden.

Illgärningar och förbrytelser i verkliga livet vill vi inte naturligtvis inte veta av, men brott i litterär form lockar desto mer då deckare och spänningslitteratur ständigt toppar listorna hos boklådorna.

“Djupdykning i aktuella och uppmärksammade brott” gör Leif GW Persson och Camilla Kvartoft i Veckans brott på SVT. Här på Kulturkollo har vi deckarvecka och även vi vill “djupdyka” en stund, men då i den litterära formen. Veckans utmaning riktar sig till dig som läser och ser på deckare. Vi vill ge ett varningens ord dock – svaren kan komma att innehålla spår av spoilers (och ett uppmaningens ord: försök undvika spoilers)!

Om du måste välja en bok, en film och TV-serie som alla deckarälskare bör läsa/se – vilka skulle du välja och varför? 

Svara i kommentarerna nedan, eller på din egen blogg och länka till den så att vi kan läsa det du skrivit!

Foto: “Crime Scene Do Not Cross tape” av Tex Texin (CC BY 2.0)

19 comments
 1. Jag antar att jag måste välja deckare där en av huvudkaraktärerna är polis? Isf absolut följande:
  Bok: Människa utan hund av Håkan Nesser
  Film: Heat av Michael Mann
  Serie: Twin Peaks

  1. Tja det är svårt att bestämma det där med deckargenren. Jag tycker nog att begreppet idag är mer brett då vi har både journalister, psykologer, hyptnotisörer m.m. som löser brott. Vi tackar och tar emot alla förslag! Heat är för övrig väldigt bra, får nog se om den inom kort.

  1. Vilka fantastiska bokomslag! Vill ha! (jag försökte kommentera på din blogg men det gick inte)

Comments are closed.