Linda listar böcker om generationer

Linda

Officiellt gillar jag inte släktsagor. Om en bok beskrivs som en episk roman som sträcker sig över generationer brukar jag sortera bort den. Trots detta finns det flera böcker med just den etiketten, som faktiskt är riktigt bra. Här kommer en lista på de jag kom på just nu:

Vinteräpplen av Josefine Sundström är en bok om kvinnor som i generationer plågats av sina män. Nattsvart, men definitivt inte utan hopp.

Per Anders Fogelströms Stadserie, handlar om några familjers öden och äventyr från slutet av 1800-talet, fram till 1960-talet. Med Vita bergens barn band Fogelström samman sina böcker från Vävarnas barn till Stad i världen. En mäktig romanserie som spänner över flera hundra år.

I boken Rötter letar Alex Haley efter sina egna släktingar och beskriver deras öden från urfadern Kunta Kinte, till modern tid. Det var länge sedan jag läste, men jag minns att jag absolut älskade. I Queen skriver Haley om andra halvan av släkten och jag minns den som bra, men inte lika fantastisk.

I Morgon i Jenin av Susan Abulhawa får vi följa Yehya Mohammed Abulheja och hans familj från 1941 till 2001, där berättelsen börjar och slutar. En historia om en familj och ett tvådelat land som varit i krig länge. Mycket välskriven och läsvärd.

I Karin Alvtegens fina Fjärilseffekten får vi lära känna några till synes fristående personer, som sedan binds ihop på ett skickligt sätt. Ingen klassisk släktroman, men en bok om hur familjen kan spela roll.

Timmarna av Michael Cunningham handlar inte om människor som är släkt med varandra, men om människor som representerar olika generationer. I boken berättas tre historier, en om författaren Virginia Woolf, en om Laura, som är hemmafru på 1940-talet och en om Clarissa, som likt Mrs Dalloway förbereder för en fest i nutidens USA.

Emma Harte är den fattiga tjänsteflickan, som blev affärskvinna och styrde över ett imperium. Barbara Taylor Bradfords första bok om henne heter Inte för vinnings skull och jag absolut älskade den som tonåring. Serien fortsatte med Håll drömmen levande och Endast det bästa, då vi får följa Emmas barn och barnbarn. Dotterdottern Paula O´Neill är den som för Emma Hartes affärsimperium vidare.

Vilda svanar av Jung Chang berättar om tre generationer kvinnors liv i Kina under 1900-talet. Det var länge sedan jag läste, men jag minns att jag absolut älskade den då jag gjorde det. Tre generationer svenska kvinnor gjorde det faktiskt, för det var mormor och mamma som läste först.

John Hall av Sophie Elkan handlar om Göteborgs rikaste man under Gustav III:s tid, John Hall d.ä., som lämnar över sin förmögenhet till sonen John Hall d-y., som förlorar allt och lite till.  Hallska huset finns inte kvar, men skylten som visar vad det låg hittas centralt i stan.

I sommar kommer Springa med åror och 62 dagar av Cilla Nauman ut i en gemensam pocketutgåva. Två bra böcker, en för vuxna och en för unga, som handlar om två flickor, som blir kvinnor och deras söner. Riktigt läsvärda böcker och jag gillar verkligen konceptet att skriva samma historia ur olika synvinklar och dessutom för olika målgrupper.

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →

En tanke på “Linda listar böcker om generationer

  1. Vilken fin lista! Jag kommer spontant på Hundra år av ensamhet, i vilken man får följa en släkt. Förvirrande att läsa då alla huvudpersoner hade i stort sett identiska namn. Fick föra anteckningar/rita släktträd för att hänga med.

Kommentarer är stängda.