Kategorier
Kulturkoll

Besök som berör

Linda

När jag gick sista året på gymnasiet (för så länge som 20 år sedan, men berätta inte för någon, för då inser ni att jag är 20 år äldre nu) var vi i Berlin för att hälsa på en tysk klass. Under veckan var vi i Sachsenhausen, koncentrationslägret ungefär 3 mil norr om Berlin, som användes 1936 till 1945 av nazisterna och därefter fem år av Sovjetunionen för att förvara tyska krigsfångar.

Jag kan fortfarande minnas känslan av att se alla foton av fångarna, många av dem kommunister och väldigt många lärare som vägrade undervisa på det sätt Hitler krävde. Sachsenhausen var inledningsvis främst ett läger för politiskt oliktänkande, men senare även för judar och romer, de biologiskt underlägsna. Det är så svårt att förstå att läger som detta existerade, att det fanns redan 1936 och så nära Berlin.

I juni 2013 var jag och mina kollegor i Krakow och åkte då till Auschwitz-Birkenau, dubbellägret, där Birkenau bestod av de klassiska barackerna, som vi så ofta ser på film, medan Auschwitz på många är som en liten småstad, med tegelbyggnader. På dessa platser dödades över 1 miljon människor. En miljon. Det är ofattbart.

Alla borde besöka ett koncentrationsläger. Jag är mycket medveten om att Hitler inte är den enda ledaren som tagit död på en massa människor i fångläger, men det som pågick i Tredje Riket är så utstuderat i sin totala grymhet. Jag väljer att minnas krigsslutet 1945 med några bilder från Auschwitz-Birkenau. Låt oss aldrig glömma vad människor kan göra mot andra människor.

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

Ett svar på ”Besök som berör”

Det är en resa jag verkligen skulle vilja göra. Mitt besök i Hiroshima förra våren väckte liknande känslor. Det är ngt alldeles extra att se miljöerna på plats.

Stängt för kommentering.