Kanadautmaning

carolina-top

Som jag konstaterade i gårdagens inledningsinlägg om Kanadatemat så är mina kunskaper om detta stora land ytterst små.

Men jag tänker att så där kan vi inte ha det. Säkert kan alla ni läsare mer om Kanada än jag. Åtminstone något litet? Samlar vi ihop allt det vi tillsammans kan så kan jag säkert skriva ett fylligt avslutningsinlägg på söndag med allt vi tillsammans har lärt oss om Kanada.

Veckans utmaning består alltså i att berätta något om Kanada och kanadensisk kultur. En sak eller flera saker, du bestämmer själv. Skriv om någon person (fiktiv eller verklig) som kommer från Kanada, eller om hur de firar…nyår/jul/okänd kanadensisk högtid. Vackra byggnader i Québec eller om någon bra kanadensisk tv-serie. Vad du vill!

Svara i kommentarerna nedan, eller i egen blogg (och lämna länken i kommentarerna så att vi kan läsa det du skrivit).

 

Bild: Canada day 2014 Calgary av davebloggs007 (CC BY 2.0)

29 comments Add yours
 1. Anne Shirley är en av mina favoritkaraktärer, Anne som i Anne på Grönkulla. Anne är föräldralös, blir utnyttjad och behandlad som skit och hamnar på ett barnhem där hon negligeras och finner tröst i sin låtsaskompis i spegelbilden. Så en dag får hon reda på att hon ska få komma till ett hem, ett riktigt hem. Efter en tågresa sitter hon och väntar på stationen, men den som kommer och hämtar henne, Matthew, får en chock – de hade skickat efter en pojke som skulle hjälpa till på gården, inte en flicka. Matthew resonerar att han inte kan lämna henne där på stationen och så han tar med henne hem… Det är böcker som jag älskar och alltid kommer att bära med mig. Böckerna tar upp fenomenet besläktade själar – och jag känner mig som en sån. Anne Shirley är verkligen min vän – det låter patetiskt men KÄNNS fantastiskt!
  Ett av mina mål i livet är att åka till Prince Edward Island och bara insupa känslan 🙂

  1. Här är min hemlis: Jag har aldrig läst Anne på Grönkulla. Barnbibliotekarie som jag är… men det har liksom aldrig blivit av. Nu gjorde du mig sugen på att äntligen göra något åt det där.

 2. Nerd alert, men en hel drös amerikanska serier brukar ju spelas in i Vancouver, Kanada. Däribland Arkiv X, där mörkret och regnet blev ikoniskt för serien (och stilbildande). Många fans menar att serien tappade charmen totalt i och med säsong 6 när inspelningarna istället flyttades till Kalifornien. Ett annat exempel är Supernatural, som också drar nytta av väderrusket för att ge stämning.

  1. Som jag älskade Arkiv X! Hade ingen aning om att den då spelades in i Vancouver. Det verkar ju dock inte som någon vidare reklam för att åka till Vancouver, om vädret är så mörkt och ruskigt där 😉

 3. Ser ut som en tanke att det just i förra veckan kom en ny novellantologi (i Tranans utmärkta serie) med 25 kanadensiska författare, både engelsk- och franskspråkiga. Verkar värd att kolla upp. (Och hallå, något om Anne Carson måste ni väl skriva? Fast veckan är ju inte slut än, så det kommer kanske…)

  1. Jodå, det är inte bara okunskap som gör att vi skriver om Kanada just nu 🙂
   Och som du säger – det kommer fler inlägg i veckan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.