Kategorier
Kulturkoll

Tisdagsutmaningen: Mitt -80-tal

helena-top
Kanske var du en av dem som vann högst-lugg-tävlingen 1987? Kanske du var en av dem som satte stor prestige i att få samman det bästa blandbandet? Du kanske likt jag fick låna syrrans lägenhet och spelade in MTV på VHS för att sedan gå på ständig repeat där hemma (efter att man fick spolat tillbaka eländet och hoppades på att bandet inte skulle fastna i maskineriet)? Du kanske inte ens var född under 1980-talet eller så vobblade du runt i blöjor? Alla kan dock delta på sitt sätt.

Veckans utmaning går ut på att minnas ditt -80-tal:
Vilken musik lyssnade du på?
Vad läste du?
Vad såg du på?
Vem/vilka var de stora idolerna?
Om du inte kan svara på någon av ovan frågor, så kan du fundera på vad du skulle ha velat uppleva eller vad andra har berättat för dig om -80-talet.

Svara i kommentarerna eller på din egen blogg, glöm inte att berätta för oss var dina svar finns! Och det är förstås helt ok att ändra i/lägga till/ta bort frågor.

Originalfoto: “Tape III – Side B” av Domiriel (CC BY-NC 2.0)

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

40 svar på ”Tisdagsutmaningen: Mitt -80-tal”

Vilka minnen du väcker! Macahan (Luke hette han va?!) Tack för att du är med.

Miami Vice, Modedockorna, Spanarna på Hill Street, Nöjesmassakern – hur kunde jag glömma?! Tack för ditt bidrag.

Vilken musik lyssnade du på?
– Australien var stort – Hunters and Collectors och Birthday Party (med Nick Cave).
Vad läste du?
– Cyberpunk och annan science fiction (William Gibsons Neuromancer) och gamla beatniks (Kerouac och William Burroughs). Och Kurt Vonnegut.
Vad såg du på?
– MTV och holländska ligan på Super Channel.
Vem/vilka var de stora idolerna?
– Blåvitt

Vilken härlig blandning av litteratur! Själv fick jag genomlida den engelska ligan på grund av en fotbollskär far, syster och bror.

Tack för ditt inlägg. Så med glimten i ögat kan vi säga att du föll för mannen på grund av ett blandband. 😉

Ja, vad kan man annars använda natten till?! Tack för ditt inlägg – kul att läsa.

Jag fyllde 2 år i april 1980 så jag hann inte bli “riktig” tonåring under 80-talet – tur! 🙂 Men mot slutet var det ändå tuperad lugg och våfflat hår

Vilken musik lyssnade du på?
Under första halvan antagligen det mamma och pappa lyssnade på, barnlåtar och radio. Sen vann Carola mellon 1983 och året efter Herreys. Jag och min kompis hade ett VHS-band med en konsert med Herreys som blev helt söndertittad 🙂 Jag minns mycket Svensktoppen, senare Tracks. Trance Dance och Michael Jackson. Lena Philipsson såklart, “Vi ska dansa i neon…”

Vad läste du?
När jag lärde mig läsa -85?? var det mycket Kulla Gulla. Senare Kitty-böcker. Någon skrev om Virgina Anrews böcker och de tog jag ur farmors bokhylla långt innan jag “borde” och läste. Pappa läste “Nils Holgersson under bara resa genom Sverige” för mig innan jag riktigt kunde läsa.

Vad såg du på?
Fragglarna, Alf, The Cosby Show, V (fast jag somnade oftast, det gick rätt sent tyckte jag men jag SKULLE se det), Hemliga Armen, Goda Grannar, Varuhuset osv. Filmer jag såg var allt som Diseny släppte. Senare, Dirty Dancing 800 gånger – typ och såklart Girls Just Wanna have fun.

Vem/vilka var de stora idolerna?
Carola, Herreys, Lena Ph, Michale Jackson, Trance Dance osv…

Kul att läsa om ditt -80-tal. Vi har ganska lika upplevelser och idoler (nu började “Vi ska dansa i neon…” snurra i huvudet).

Ligger hemma sjuk, så då passar denna utmaning som en liten uppiggande övning 🙂

Jag lyssnade mycket på Style trots att de flesta andra i klassen föredrog Carola. Men det fanns mycket annan musik som också var bra – Trance dance tex. Och tillsammans med min bästis spelade jag in en cover av Lena Philipssons Dansa i neon med hjälp av en kassettbandspelare i kompisens badrum… Och så drömde vi om att bli världsberömda popstjärnor 🙂

Jag läste Michael Jacksons självbiografi Moonwalk, men även en massa barnböcker eftersom jag trots allt var väldigt liten. Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter gjorde starkt intryck liksom Maria Gripes böcker.

Jag tittade på Barnprogram i TV2… och Falcon crest (som var bättre än Dallas), men även Nöjesmassakern och Macken (hej då Macken, vi ses imorn…). Coctail och Dirty Dancing var justa rullar (!) och tillsammans med Style så var Tom Cruise (från Coctail) stora idoler 🙂

Och så hade jag ju en kusin med väldigt fräsig och hög lugg 🙂

Haha kära kusin jag kan riktigt se dig och din vän framför mig. Och snackar vi luggar så var ju Style stora förebilder. 😉
Krya på dig!

Man kan haka på när det passar, så tack för ditt bidrag. Bra filmtips som iaf två av tre håller än idag.

Tack! Du fick till både bra filmnostalgi och skådespelare som man tokgillade. Elisabeth Shue borde helt klart varit med i dagens inlägg där jag av någon outgrundlig anledning bara kom och tänka på killarna.

Stängt för kommentering.