Kategorier
Romankoll

Marstrand – en plats för brott?

anna-top

När man befinner sig till havs så måste man förr eller senare gå i land och kanske hamnar man då på en ö. På min sommarö står jag och ser ut över Hakefjorden, i fjärran skymtar Carlstens fästning och visst är det så att Bohuslän är en av Sveriges vackraste platser? Att Marstrand är en av Sveriges vackraste städer, det har man bestämt sig för i England, ja, ja. Står det på internet så är det sant. Faktiskt!

Marstrand_Panorama

Just på Marstrand har författaren Ann Rosman valt att förlägga sina deckarhistorier med polisen Karin Adler i en av huvudrollerna. Rosman skriver snälla mysdeckare i skärgårdsmiljö som skulle kunna bli ganska ointressanta för mig om det inte vore för den historiska dimensionen. Den andra huvudrollen har just stadens, och öarna runt omkring, historia. Där finns mängder av spännande historia att hämta inspiration från. Marstrand ligger där längst ut mot västerhavet,  det har varit gränstrakt, frihandelsområde, sillmetropol, badort och så har ön en imponerande välbevarad fästning som använts som fängelse. Det var 1658, när Bohuslän blev svenskt, som den pampiga fästningen började att anläggas och den skyddar och vaktar den lilla trästaden som breder ut sig nedanför. Träbebyggelsen är huvudsakligen från 1800-talets badortsliv och en känsla av kunglig glans finns ännu kvar. Numer är det en seglarmetropol och många, många turister hittar dit. Sommar som vinter är det en ö som bedårar och fascinerar. Klart att den måste bli platsen för en deckarserie.

Ann Rosman har använt många av de här historiska händelserna när hon skriver sina deckare och jag gillar att böckerna lyfter fram personer och händelser från en annan tid, de levandegör platsens historia på ett sätt som gör att man bara vill läsa mer. Lära mer, åka på besök, läsa ännu mer. Ska jag vara ärlig så är det de historiska delarna som intresserar mig allra mest i böckerna och kanske inte alltid polisarbetet eller skildringen av samtiden. Berättelsen om Mätta Fock är den som har fångat mig mest av alla. Hon är huvudpersonen i min favoritbok: Mercurium. I början av 1800-talet dömdes hon till döden för mord och sattes på fästningen. Hon är den enda kvinnliga fången som suttit på Carlstens fästning och hennes broderade nådeansökan  såg jag för några år sedan på just fästningen. Oförglömligt! Fyren Pater Noster på Hamneskär är en annan plats som jag blivit mycket sugen på att besöka, kanske kan det bli sommarens utflykt?

Jag kan se på Ann Rosmans facebooksida att hon precis skrivit färdigt en bok och kanske är det dags för Karin Adler att ta sig an ett mordfall just under Match Race? I väntan på den kan man passa på att läsa Fyrmästarens dotter, Själakistan, Porto Francos väktare, Mercurium och Havskatten. 

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.

2 svar på ”Marstrand – en plats för brott?”

Jag har läst de fyra första av Ann Rosmans böcker (min favorit är också Mercurium) och för varje bok har jag önskat att historielektionerna i skolan hade varit så intressanta. Jag bryr mig inte ett dugg om deckardelen i hennes böcker 🙂

Kanske kommer det en ren historisk roman nu? Jag hoppas att Rosman vågar språnget och släpper nutiden.

Stängt för kommentering.