Kategorier
Romankoll

Ngugi Wa Thiong’o – en gubbe att lyssna på

anna-topAtt kalla en av den afrikanska kontinentens mest produktiva och lästa författare för gubbe är väl på gränsen till vanvördigt men han sprider en aura kring sig som bestämt förklarar: kom nu hit, sitt och lyssna så ska jag berätta för dig hur saker och ting förhåller sig. Typ så. Till hans försvar så är hans berättande fast förankrat i en didaktiskt tradition av muntligt berättande och har man vuxit upp i en kultur som nästan helt saknar skriftspråk så är de sedelärande berättelserna del av vardagen.  I somras var jag på Louisiana Literature och fick för första gången lyssna till Ngugi Wa Thiong’o i verkliga livet och visst sitter jag andäktigt förtrollad, visst känner jag mig klappad på huvudet och visst har han en fantastiskt intressant historia att förmedla.

Is that the best you could have done?

Så frågade modern den unge James när han kom hem från skolan med högsta betyg. Trots att varken hon eller fadern var läskunniga så skickade de med sin son en förväntning om att man skulle anstränga dig och kämpa för att vara utomordentlig i allt man företog sig.
Is that the best you could have done?

Han föddes alltså som James Ngugi 1938 och växte upp under det andra världskriget på landsbygden i Kenya – självbiografin heter just Drömmar i krigets skugga. Han kunde, som en av de första i sin familj, utbilda sig. Först i missionsskolan och senare på universitetet i Uganda. 1964 kom hans debutroman ut, den räknas som en av de första östafrikanska romanerna. Upp genom mörkret skriver jag om idag på Och dagarna går …  Sedan har lång räcka pjäser, essäer och romaner följt och i början av sjuttiotalet bestämde han sig för att markera vikten av sitt modersmål. Han bytte namn och bestämde sig för att enbart skriva på kikuyu. Hans böcker är ofta politiska och skildrar Kenya innan, under och strax efter landets självständighet från kolonialmakten Storbritannien. Det jag tjusas av i hans romaner är tron på utbildning, kärleken till orden och den vassa kritiken mot orättvisor i samhället. Jag har en favorit av de jag läst hittintills och det är Floden mellan bergen. Jag läste den 2014 och blev helt såld på den vackra kärlekshistorien, den skarpa skildringen av ett folk som vill bejaka modernitet utan att förlora sin identitet och tankarna om hur ett gott samhälle skulle kunna utformas. Floden mellan bergen är Thiong’os andra roman, skriven 1965, och jag rekommenderar den varmt till alla som är intresserade av att läsa en afrikansk klassiker.

Vill du kanske äga ett eget alldeles eget exemplar? Var med och tävla!

hämta[box type=”info” style=”rounded” icon=”none”]Vi har tre exemplar av Floden mellan bergen som bara väntar på att bli lästa. För att vara med och tävla om en bok så skriver du en kommentar nedan där du tipsar om din bästa roman skriven av en “gubbe” (eller äldre man då om vi ska vara lite mer vördnadsfulla). Du får extrachanser att vinna om du delar tävlingen i sociala medier. Glöm bara inte att berätta var du delat så att allt blir rättvist. Söndagen den 21 februari meddelar vi vinnarna här på bloggen. Väl Mött! [/box]

 

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.

21 svar på ”Ngugi Wa Thiong’o – en gubbe att lyssna på”

Torgny Lindgren, ett sånt fint tips! Han är en av mina favoriter i gubbgenren.

Ja, Inget slår Nesser när han läser sina egna böcker. Rösten, rösten!

Hej, jag vinner gärna. Min “favorit-gubbe” är den skarpsynte författaren Malcolm Gladwell. Just nu läser jag hans bok David och Goliat – konsten att slåss mot jättar. “Hur kommer det sig att en läkares tuffa barndom bidrog till att revolutionera behandlingen av cancer? Är Ingvar Kamprads dyslexi en av förklaringarna till Ikeas framgångar? Varför ser vi så ofta nackdelar där vi istället kan se fördelar?” Kolla in Malcolm är mitt tips 🙂 Och jag delar vidare på Twitter. Tjing!

Verkar som en intressant bok, så jag blir gärna med i utlottningen. 🙂
Inser att jag läst lite “gubb-litteratur” – men har flera i hyllan. Vet inte om man kan kalla Lars Lerin för gubbe, men han har ju passerat 60 år. ‘Det tysta köket’ är en favoritljudbok av just honom. Annars kan jag tipsa om Charles Dickens – han var ju gubbe för längesen, men skrev en av mina favoriter ‘Little Dorrit’ i vuxen ålder.
Jag gör även reklam för tävlingen i vänster sida i min blogg. 🙂

Gör’t! Börja med Upp genom mörkret eller Floden mellan bergen tycker jag.

Nu sitter jag och svär lite för mig själv eftersom jag verkligen vill vinna den här boken, men är helt kass på gubbar. Räknas Alan Bennett som gubbe? I så fall vill jag tipsa om hans underbara roman Drottningen vänder blad. En bok om bokälskare, för bokälskare.

Tack för ditt tips – Drottningen vänder blad är ju en pärla och gubbe är helt och hållet förhandlingsbart 🙂

Stoner av J Williams! Om en litteraturälskande gubbe av en litteraturälskande gubbe. Jag älskade den jobbiga stämningen i boken och att man fick följa huvudpersonens liv så långt…(Annars har jag svårt att inte tipsa om T Lindgrens Pölsan. Svårslagen gubbok. )

Tack för dina tips! Håller med dig om båda, pölsan är nog en av de gubbigaste böckerna jag läst. Och Hummelhonung. Och Klingsor. Han kan han Torgny!

Då alla tävlanden stängs möjligheten att vara med. Vinnarna meddelas här på bloggen senare ikväll.

Stängt för kommentering.