Kategorier
Kulturkoll

Veckans utmaning om konflikter och kompromisser

Linda

Det hade kunnat bli en jättekonflikt på Kulturkollo idag, då veckans ciceron (yours truly) helt glömt att göra ett utmaningsinlägg. Klart vi måste ha en veckoutmaning även denna tisdag. Det kan vi inte kompromissa med. Tur att jag i alla fall hunnit tänka en del.

Har ni hört historien om det gifta paret som alltid delade frallor på samma sätt? En av dem älskade underdelen och lät därför den andra få just underdelen, medan partner älskade överdelen och därför lät sin älskade få just överdelen. Båda kompromissade för att göra sin andra hälft lycklig, men egentligen fick ingen det de helst ville ha. En ganska så dålig kompromiss kan tyckas.

Idag såg jag mina estettreors examensföreställningar, tre pjäser och en monolog, där konflikter och kompromisser utgjorde en stor del av handlingen. Det handlade om manligt och kvinnligt språk, vad vi tar för givet och vad vi då misstolkar, hur chefer och anställda måste kompromissa, hur våra könsroller innebär ständiga kompromisser och hur vissa beteenden leder till konflikter. Inte sällan för att vi inte tagit oss tid att verkligen lyssna på varandra.

Dagens utmaning handlar om att presentera kulturella verk som beskriver konflikter och kompromisser. Dela gärna med dig av flera exempel på olika former, som böcker, tv-serier, teaterpjäser, filmer eller varför inte konst.

 

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

8 svar på ”Veckans utmaning om konflikter och kompromisser”

Jag tänker på Fernando Boteros skulptur Pajaro de Paz (Fredsfågel) i Medellin, Colombia. Bronsstatyn sprängdes 1995 av de krafter som drev våldsvågen i landet och flera personer dödades i explosionen. Botero lät lämna kvar det sprängda verket och uppförde en ny identisk skulptur som står precis bredvid den gamla. Jag tycker att konstverket i sin uppdaterade utformning är en bra illustration av konflikten, våldet och även systemet som håller kvar våldsverkarna i våldscykeln genom att inte vilja prata med dem; och konstnärens svar på den sprängda statyn och hans sätt att välja ett sätt att gå vidare. Att inte bygga framtiden trots utan tillsammans med det svåra som varit.

Vad intressant! Snyggt att låta det gamla stå kvar som ett minnesmärke.

Jag skrev lite på bloggen om “Stjärnlösa nätter” av Arkan Asaad och den passar ju väldigt bra i i temat: http://vastmanbok.blogspot.se/2016/02/vastmanlandskan-via-instagram_25.html
Sedan kan jag tipsa om filmen “The Danish Girl” som jag såg i torsdags handlar om den danska konstnären Einar Wegener som blir mer och mer övertygad om att han egentligen är kvinna. Konflikter och kompromisser både på det personliga planet och mor rådande konventioner.

Stängt för kommentering.