Kategorier
Sakprosakoll

Veckoutmaning: Berätta om din afrikanska drömresa!

anna-topBilden som inleder det här inlägget är från en resa till Tanzania 2007 som jag aldrig kommer att glömma. Vi var en grupp lärare som åkte dit i ett vänprojekt och vi fick under några veckor en insyn i vardagslivet på den afrikanska landsbygden som var fantastiskt spännande. Så många skolbarn, så många engagerade lärare som vi mötte, så otroligt fint! Det var en resa som gjorde att jag ser på världen lite annorlunda än vad jag gjorde innan, den allra bästa sortens resor enligt mig.

9789170376399Jag har en favoritförfattare när det kommer till reseskildringar  och det är Lasse Berg. Jag kan verkligen rekommendera hans populärvetenskapliga och mycket personliga böcker. Nyligen kom hans Vårt inre Afrika och om den skrev jag i höstas: Lasse Bergs böcker är så vidunderligt kloka, underhållande och fyllda av kunskap om människan. Människan som social varelse och vars existens bygger på samarbete, solidaritet och det fiffiga i att vi alla är olika. Ensam har aldrig varit stark. Ensam var död. 

Afrika är en stor kontinent – den sträcker sig från Marocko i norr till Sydafrika i syd,  från Kenya i öst till Nigeria i väst. Vilken är din drömresa? Berätta om en resa du gjort, en resa du drömmer om eller kanske en resa som du läst om. Det ska bli spännande att läsa om era resor. Kommentera gärna med länk så att vi hittar till era bloggar, eller om ni tipsar på Instagram eller Twitter – tagga med #kulturkollo

Nu drar vi söderut – mot Afrika!

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.

25 svar på ”Veckoutmaning: Berätta om din afrikanska drömresa!”

Spännande, att leva vardagsliv är något som är väldigt intressant avsett vart man kommer i världen.

Ja, det är nog genom att få leva vardagsliv man upplever landet på riktigt. Vi reste runt i Sydafrika för några år sedan och såg mycket. Det var en underbar resa men de största minnena var nog ändå de små byarna vi bodde i och människorna vi pratade med. På safarin till exempel var nog chauffören lika spännande som lejonen 🙂

Helt klart är möten med människor fantastiskt spännande. Jag var dock otroligt fascinerad av savannen och savannens djur också!

Du sköter dig precis enligt instruktion! Tack för att du delar med dig 🙂

Jag har ingen blogg men Afrika och i synnerlighet Etiopien ligger mig varmt om hjärtat. Min första resa gjorde jag till väst-afrika genom Marroco, Algeriet,Burkina Fasso, Niger, Mali till Guniea Bissau. Jag var då blotta 20 år. Det var en resa som bjöd på natur, kultur och möten med människor. Människor i stora städer, små städer , i Saharaöken och ute i små byar på landsbygden. Det var tuareger i södra Algeriet, kvinnor i små byar i Burkina Fasso där vi stannade för att se om man kunde få köpa något att äta, det var ett lass med turister i rosa bussarna på väg genom Sahara från Kapstaden till Medelhavet och inte minst pojkarna vid postkontoret i Niger , “donne moi cadeau” frågade de – men det blev de som gav sin gåva av vänskap med oss från norr.
Första resan till Etiopien gjordes augusti 2008 då vi hämtade hem vårt älskade barn. Nu planerar jag och barnen en resa åter till Etiopien. Till Addis Abbeba – den nya blomman. Till Lake Tana där Blåa Nilens startar, till Lalibela och kyrkorna som är huggit ut ur fjället, till the Rift Valleys många sjöar, till Harars färger och vakra byggnader, till Dinkenesh (Lucy), till vacker musik, kaffe-sermoni och till möten med gamla som nya bekanta. Å som vi längtar…
Medans man längtar kan man kolla igen på böckerna, Cutting for Stone av Abraham Verghese, Beneath the Lions Gate av Maaza Mengiste, sweetnes in the belly av Camilla Gibb, Jean -Christophe Rufins The Abbysinian………….

Tack för att du delar med dig av dina minnen! Tack också för lästipsen, jag har Vergese liggande här hemma (den är tjooock) och älskade Under lejonets blick.

Stängt för kommentering.