Kategorier
Kulturkoll

Att byta är inne

linje-ulrica

Jag erkänner – jag har svårt att skiljas från mina böcker! Kanske är du likadan?

På senare år har jag dock blivit bättre på att rensa ut i bokhyllan och har börjar vänja mig vid tanken på att jag inte kan behålla alla böcker. Visst bär jag iväg med bokkassar till loppis, men det känns bättre om man kan lämna vidare boken till någon man tror kommer att uppskatta den. Nuförtiden ger jag ganska ofta böcker vidare till familjemedlemmar eller vänner och det är ju säkert det allra vanligaste och lättaste sättet att hitta nya hem till sina böcker.

Här kommer några tips på andra spännande sätt att ge bort böcker på, som ger en lite mer slumpmässig mottagare.

bookcrossingBookCrossing är en internationell rörelse med en sida på nätet där man skriver in var man har lagt boken som man vill ge bort. Boken får ett ett ID-nummer som man klistrar in på en lapp (eller skriver in för hand i boken) tillsammans med information till upphittaren om att man gärna ska meddela på BookCrossing-sidan att boken är funnen. Sedan placerar man ut boken och väntar.

Jag har bookcrossat några böcker, men tycker det är lite besvärligt med registreringen, men det var väldigt kul när en av mina böcker faktiskt nådde en läsare som sedan gick in på sidan och berättade om det.

#glömenbok är lättare. Då skriver man bara in hashtagen i en bok, kanske med lite mer information. Jag brukar skriva något i stil med “Den här boken är glömd här för att du ska hitta den. Trevlig läsning!”. Sedan “glömmer” man boken någonstans t.ex. på tåget eller på ett cafébord. Hashtagen kan man följa i sociala medier (t.ex. Instagram) och se var böcker placeras ut och vem som hittar dem.

SBBD_logoBokbyten är annars suveränt! Sedan några år tillbaka arrangeras Stora Bokbytardagen runt om i landet, då deltagare på en fast dag byter böcker med varandra. Det kan vara på arbetsplatser, bibliotek eller ute på stan. Jag har också varit med i flera bokbyten via bloggen som arrangerats av andra bokbloggare – ofta med upplägget “hemlig bokvän”. Jag är kan även tipsa om FB-gruppen Läs – Byt! som funkar jättebra.

Bokbyteshyllor har blivit poppis. De finns på alla möjliga ställen – i Lund finns det t.ex. på stadsdelsbiblioteket där jag bor och på badhusets café. En lätt sak att göra är att införa en bokbytarhylla på sin arbetsplats. På mitt jobb har vi en hylla i ett kopieringsrum – det behöver inte vara mer komplicerat än så. Den används flitigt av flera kollegor och än så länge ställer jag dit fler böcker än jag tar med mig hem. Tror jag …

Berätta – vilka är era bästa bokbytarställen och bokbytestips?

 

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.