Kategorier
Barnbokskoll Ungdomsbokskoll

Carolina kollar på vårens nya barn- och ungdomsböcker 2017

carolina-top

Jag har ju det stora privilegiet att vara den som köper in barn- och ungdomslitteraturen till ett litet bibliotek. Därför har jag långa bevaknings- och vill-ha-listor, och därför tror jag varje år ungefär vid den här tiden (och inför hösten) att ”Jodå! Nu har dygnet helt plötsligt fått 53 timmar och jag kommer säkert att hinna läsa allt det här!” För så är det – jag inte bara köper in böckerna till biblioteket. Jag tror, på fullaste allvar, att jag kommer att hinna läsa allihop också. Ni vet: plötsligt händer det… ? Jag vill verkligen, verkligen, för bara kolla så himla mycket bra det kommer nu!

Det här är absolut inte någon heltäckande rapport om (eller djupgående analys av) vårens barn- och ungdomsutgivning. Nej, det är en mycket subjektiv samling titlar som jag ser fram emot att läsa de närmaste månaderna. Det är serier jag längtar efter fortsättningar på, det är nya författare jag är nyfiken på och böcker jag läst en del om men inte vet mer om än att de lockar mig och jag bara måste läsa.
Några av böckerna har redan hunnit komma ut – men jag har inte hunnit läsa dem än så därför får de vara med.

Nu kör vi!

Holly Black – Den mörkaste delen av skogen  En del av det Holly Black skrivit gillar jag inte, en del gillar jag väldigt mycket, så den här är jag väldigt nyfiken på och bara måste läsa.  En pojke som sover i en glaskista i skogen, en flicka som måste bli riddaren som kommer till räddning…? Plus det att Holly Black återvänder till att skriva om fae. Jo. Jag måste läsa.

Holly Black & Cassandra Clare – Bronsnyckelntredje boken i serien Magisterium som jag gillar skarpt. Callum har lite mer problem med sig själv än den ordinäre tonåringen. Dessutom har han en… hund som heter Kaos. Fast det är ingen hund. Och den är kaos.

Pernilla Gesén – Det här kalla landet  Om oväntad vänskap, om främlingsfientlighet i en bok som känns väldigt aktuell. Dessutom älskar jag framsidan!

S.J. Kincaid – Diabolic  En science-fiction med en fjäril på framsidan? You had me at fjäril… En diabol ser mänsklig ut men programmeras till att vara kall, hård och skydda sin ägare. Nemesis är diabolen, Sidonia hennes ägare, och så måste Nemesis ta Sidonias plats.

Jo Salmson – Draksången  som är fortsättningen på StjärnstenenSom jag har väntat! Draksången har jag nog haft på min bevakningslista i något år nu, och jag tycker så väldigt mycket om att läsa fantasy för mellanåldern (ca 9-12 år), i samma värld som Tam tiggarpojken men mycket mer komplext och med intressanta karaktärer. Och drakar. Drakar!

Siri Spont & Jonna Björnstjerna – Emres handbok i konsten att fixa en fest  Böckerna om Emre för ungefär 7-11 åringar är pärlor! Missa inte dem!

Louis Sachar – Farlig mark  Louis Sachar skrev för ganska många år sedan Ett hål om dagen, en ungdomsbok som är alldeles fantastisk och mycket speciell och en av mina favoriter. Jag har faktiskt inte läst något annat av honom, så den här bara måste jag läsa.

Abigail Tarttelin – Golden Boyom Max som är intersexuell, alltså både kille och tjej (eller varken eller), tillhör kategorin måste-måste-måste för mig.

Jonathan Stroud – Den flammande skugganfjärde boken om Lockwood & Co, spökjägare, pga älskar Lockwood & Co, spökjägare. (men upptäckte nu när jag skrev det här att jag ännu inte läst tredje boken Den ihåliga vålnaden. Skäms och bättring och sätt igång, Carolina!)

Christina Lindström – Hugo och kepskampenJag älskade JackJag älskade Hälsningar från havets bottenNu skriver Christina Lindström för något yngre barn (ca 9-12), och jag längtar efter att få läsa!

Madeleine Bäck – Jorden vaknar  Fortsättningen på Vattnet draroch jag måste verkligen få veta mer om vad det är som huserar i Gästriklands skogar.

Johanna Lindbäck – Karta för förälskade & andra vilsna  för att jag älskar Johanna Lindbäcks ungdomsböcker och skildringar av det sociala spelet.

Anna Arvidsson – Ordbrodösen  Den här ligger i skrivande stund allra överst i min ska-läsa-hög och jag är mycket spänd. Jag tror det kan vara alldeles perfekt blandning av magisk realism, spänning och vanliga ungdomar, och förväntar mig sträckläsning.
(uppdatering: sedan jag skrev ovanstående har jag läst Ordbrodösen och tyckt mycket om – här kan du läsa vad jag skrev på min egen blogg)

Anna Ehring – Miras Martin  Och den här! Hur är den? Jag gillade inte Ehrings Här vill inte hundar bomen å andra sidan är hennes serie Drakhjärta och alldeles särskilt dess första bok Syltmackor och oturslivet en av mina allra mest älskade barnböcker, och en av de böcker jag ständigt, ständigt tipsar alla elvaåringar (och andra…) om. Så hur är Miras Martin? Jag kan knappt vänta…

Frances Hardinge – Lögnernas träd Ett träd som växer av lögner och ger sanningar åter? I 1800-talets England? Med den framsidan? Vad kan gå fel med det?

Tuutikki Tolonen – Monsternannyn  Precis som med den här: Vad kan gå fel med en monsternanny som är hälften troll, hälften människa, som är snäll, luktar jordkällare och helst sover i garderoben i hallen? Och när författaren heter som en av mina favoritkaraktärer i Mumin??

Kristina Ohlsson – Varulvens hemlighet  Tillbaka till Eldsala – hade de inte nog med alla zombies där utan det måste äntligen börja springa omkring varulvar också?

Katharine McGee – Tusende våningen  Den här får mig att tänka på fantastiska Ful av Scott Westerfeld, fast glammigare liksom.

Katarina von Bredow – Tappa greppet  För att jag har auto-buy, eller snarare auto-läs (eftersom jag lånar nästan allt jag läser från biblioteket) på allt Katarina von Bredow skriver, och för att jag gillade Släppa taget mycket och detta är en fristående fortsättning på den.

Ingela Korsell & Åsa Larsson – PAX – Vitormenåttonde boken i PAX-serien. Ja! Äntligen!! Grå!!

Pia Hagmar – Smartast i stallet Första boken i ny serie om shetlandsponnyn Svante. Lättlästa hästböcker behövs alltid, och den här verkar dessutom väldigt rolig. ”Enligt honom själv är han inte bara den snyggaste hästen i stallet utan också den smartaste” står det i förlagets text. Lovande! Efter att ha hört Pia Hagmar själv prata om boken på en förlagspresentation vet jag också att Svante finns på riktigt, och dessutom är hela 37 år gammal!

Petrus Dahlin – Vattenskräck  Carolina väljer bok pga snyggaste framsidan? Nä, inte bara (även om den är grymt snygg) – Petrus Dahlin skriver bra skräck för mellanåldern.

April Genevieve Tucholke – Wink, Poppy, Midnight  Mystisk skräckig relationsroman som kan bli vad som helst. Flipp? Flopp? Jag är nyfiken!

Gudrun Skretting – Anton och andra olyckoren norsk författare jag ännu inte läst något av men den här boken tror jag kan vara en riktig höjdare för 9-12 år, eller som högläsning för ännu yngre? Rolig läsning om vänskap och om att vara kär.

 

Och så till sist en liten undran… Två av de här omslagen – känns inte de igen lite sen tidigare? Eller ganska mycket, faktiskt?

Hugo och kepskampen (2017) v/s Hjärnpunka av Cederborg (2014)

 

Karta för färälskade & andra vilsna (2017) v/s Här ligger jag och blöder av Jägerfeld (2010)

 

 

Översta bilden: Boy with binocularsWikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

4 svar på ”Carolina kollar på vårens nya barn- och ungdomsböcker 2017”

En hel del intressanta titlar. Hoppas bara att vårt lilla bibliotek här hemma tar hem i alla fall någon av dem.

Angående omslagen, dem är lika men inte så som jag såg Harlequin göra för något år sedan, nämligen att ta exakt samma omslag till två olika böcker, där gjorde man bara att färgen stod ut mer och ändrade texten på framsidan, så irriterande!

Ja, för de här omslagen är det mer som att någon har återanvänt en idé som var bra – och att Harlequin mer körde kopiering rätt av vilket verkar trist.
Du får väl stöta på biblioteket och be dem köpa in!

Va? För LITE drakar?? Jag längtade ju till den mycket eftersom jag trodde att det skulle vara FLER drakar med i den…! (man kan aldrig få för många drakar)
Jag har ännu inte fått den och kunnat läsa den, men kommer ändå att göra det trots hotande drakbrist.

Stängt för kommentering.