En och annan bild om vår tid

helena-top

På gott och ont förändrar människan ständigt världen. Vi skapar, vi frambringar, vi ger liv, vi formar, vi uppfinner. Vi fördärvar, vi har sönder, skadar, vi förintar, vi ödelägger, vi skövlar. Men vi kan också återskapa. Kultur har alltid används för att bringa mening, för att väcka opinion, för att roa och för att oroa. Litteratur som gått till historien – böcker som förändrat historien är t ex Aleksandr Solzjenitsyn­s En dag i Ivan Denisovitjs liv (1962), som fick upp omvärldens ögon på de absurt långa strafftider som fångarna i dåtidens Sovjetunionen dömdes till samt hur godtyckligt strafförlängning användes som bestraffning.  Ett annat litterärt verk som haft enorm genomslag är Simone de Beauvoirs Det andra könet (1949),  som belyser kvinnans olika roller, kvinnoförtryck och Beauvoir berättar ur ett historiskt perspektiv hur kvinnans roll är skapad; “man föds inte till kvinna, man blir det”.

När jag arbetade som historielärare, så använde jag ofta bildmediet för att spegla historiska händelser och för att förmedla en känsla. Därför blev det naturligt att jag började med att bildgoogla inför det här temat. Det är oerhört fascinerande hur en bild – ett fotografi kan förändra en händelse, ett utfall, en opinion – hur en bild kan förändra en hel värld. En bild som fick sådan enorm genomslagskraft var den från 1971 på nioåriga Kim Phuc, som springer naken på en väg då amerikanarna just bombat byn med napalm. 1973 vann fotografen Nick Ut Pulitzerpriset och bilden kom att spela stor roll på opinionen i USA mot Vietnamkriget. En annan bild, som Linda nämnde i inledningsinlägget, var från Himmelska fridens torg i Kina 1989 där en ensam student ställer sig framför stridsvagnarna i protest mot regeringen.

Jag väljer dock att här särskilt lyfta fram några fotografier som berättar något om kvinnans historia. Själva bilden i sig kanske inte förändrade världen där och då, men kampen bakom bilderna berättar något om var vi är idag.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Inläggsbild av Marc Riboud: Jan Rose Kasmir konfronterar the American National Guard utanför Pentagon under en Vietnamprotest 1967.

2 comments Add yours
  1. Ja fascinerande hur och att foton kan ha så stor betydelse. Jag kan sitta och titta på foton länge och fundera på livet. Liksom meditera. Svart/vita ska det helst vara.

    1. Ja, det är jätteintressant! Inte minst när man börjar sätta in sig själv i sammanhanget. Vad hade jag gjort? Hade jag kunnat stå där på barrikaderna?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.