Veckans utmaning: Yes or no?

carolina-top

Det brittiska imperiet var stort, stort och länge, och bestämde över så många människors liv. Brittiska kulturformer, seder, tänkesätt och språket bredde därför ut sig över hela världen och har stannat kvar långt efter det att imperiet lugnade ner sig ett par hekto och började dra sig tillbaka till sin ö.

Om detta kan man förstås tycka mycket. (ta bara engelska språket: bra att med ett språk kunna göra sig förstådd på de flesta platser – dåligt att ett språk ska få bre ut sig och ta all plats…?)
I veckans utmaning vill jag att du funderar kring allt detta brittiska vi på gott och ont har omkring oss, och sedan tar på dig två olika hattar:

YES! Jag läser så gärna böcker på engelska och älskar allt brittiskt. Ger mig mer afternoon tea! Låt mig flytta in på Downton Abbey!

NO! De tog för stor plats! Det brittiska tar fortfarande för stor plats! Jag hittar inte till den övriga världens kultur eftersom resterna av brittiska imperiet ligger där som en fet vall och tystar de spanska, turkiska, japanska och alla andra rösterna!

Är du mest YES eller NO? Eller bägge, samtidigt? Varför? Gödsla gärna med film- eller boktitlar som exempel eller argument.

Svara i kommenterarna nedan, eller i egen blogg (och länka nedan så vi hittar ditt svar)!

 

Bild: Afternoon Tea at the Temple av Michel-Barthélémy Ollivier, från Wikimedia Commons

10 comments
  1. Jag är anglofil i kvadrat. Uppvuxen med serier som Familjen Ashton, Hem till gården, Upstairs and Downstairs, Onedinlinjen, Monty Python med mera. Musiken kom från England, punk, senare New Wave. Maten sisådär. Stilen – engelsk överklass. Men jag är inte okritisk. Numera är det ett land med stora klyftor/skillnader mellan rik och fattig. Mkt stora. Våld och aggressivitet är problem. Superi långt ner i åldrarna.

    1. Jag tänker nog mycket som du, tror jag, och ställer mig lite mittemellan yes or no. Möjligen lite mer åt yes pga alla de där serierna. Och musiken!

Comments are closed.