Kategorier
Kulturkoll Romankoll

Rapport från Bokcirkel med Helena Thorfinn

linje-ulrica

Idag på morgonen hade vi stämt träff med Helena Thorfinn i Norstedts monter redan innan mässan öppnade för att bokcirkla med henne om hennes bok Den som går på tigerstigar. Att få möjlighet att ställa frågor direkt till en författare vid en livebokcirkel ger en unik chans att förstå boken bättre.

Helena Thorfinn har själv bott i Bangladesh och arbetat inom biståndsvärlden, så det föll sig ganska naturligt att hon skulle skriva böcker som utspelade sig där.    Det grundade sig också på att hon själv ville ställa frågor och hon ville förstå hur det t.ex. kommer sig att människor med makt inte använder den makten för att göra tillvaron bättre för de som har det svårt. Hon ville också lyfta röster som inte hörs t.ex. från hijrorna (transexuella) som lever som i en egen community. Att det blev i skönlitterär form kändes också självklart då en reportagebok inte hade tillåtit henne att vara lika fri och hon hoppades också att romanformen skulle göra att berättelsen skulle nå fler och leva längre.

Vi från Kulturkollo hade med oss en fråga om hur hon såg på svårigheterna med att skriva om ett land och människorna där utan att ”exotifiera” och Helena blev jätteglad över frågan – det var nämligen första gången hon fått den. Hon har själv funderat över sin ”rätt” att skriva de här personernas berättelser. Men dels kände hon att hade författarens rätt att fantisera och dels att hon hade ”på fötterna” att skriva i och med att hon träffat människorna, levt i landet och gjort många intervjuer och gjort research.

Vi frågar om någon karaktär har varit extra rolig att skriva och då berättar Helena att Pinky ligger henne varmt om hjärtat, men att det också var roligt att skriva Janne och också Collin, fast han egentligen inte har så stark ”röst” i boken – eller kanske just därför.

Reaktionerna på böckerna från  biståndsvärlden har varit mestadels positiva, men vad gäller Den som går på tigerstigar berättar hon om att den problematiseringen av biståndsprojekts relevans som finns i den har varit något av ”elefanten i rummet”.

På frågan om det kommer en fortsättning, svarar Helena att det först kommer en mer personlig berättelse om buddhismen, men att hon sedan hoppas på att skriva en bok där kommer Janne och Sofia tillbaka. Hon tror att den kommer att bli mer en klassisk roman med lite mindre fokus på biståndsdebatten.

Helena bjöd verkligen på sig själv och sina tankar kring boken och skrivandet. Det blev ett väldigt trevligt och personligt samtal. Tack också till till alla som var med.

Är du sugen på att läsa Den som går på tigerstigar? Vi har ett signerat exemplar att lotta ut. Lämna en kommentar här om du vill delta i utlottningen och så drar vi en vinnare efter bokmässan.

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

9 svar på ”Rapport från Bokcirkel med Helena Thorfinn”

Jag vann den ju inte inför läsningen på Kulturkolla läser så jag hoppas på bättre tur den här gången 🙂

Jag vann den ju inte inför läsningen på Kulturkollo läser så jag hoppas på bättre tur den här gången 🙂

Väldigt nyfiken på den här boken, så självklart vill jag vara med och försöka vinna!

Stängt för kommentering.