Kategorier
Kulturkoll

En hårresande utmaning

Håriga troll, pälsklädda varulvar och ja, de som helt saknar hår. På något sätt lyckas hår alltid provocera och väcka uppmärksamhet. Är det inte för mycket så är det för lite. Denna vecka handlar allt om hår på Kulturkollo och nu vill vi självklart även veta vad ni har för relationer till kroppens kanske märkligaste företeelse. Tillsammans med naglarna är det ju det enda på vår kropp som fortsätter växa hela livet. Om man inte tappar det förstås. Hår är en så stor del av vår identitet. Vi färgar, flätar, formar och använder peruk och tupé.

Hår förekommer också ofta i litteratur och filmer och nu vill vi helt enkelt veta vad ni tänker på när ni tänker hår? Är det Oksanens Norma, om flickan vars hår växer så snabbt att det blir Big business. Kanske tänker någon på varulvar? Eller musikalen Hair? Dela gärna med er av era tankar, här eller på instagram eller i egen blogg men länka gärna i kommentarerna nedan i så fall.

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

18 svar på ”En hårresande utmaning”

Jag tänker på Oxanens Norma, som också figurerar i Ebba Witt-Brattströms nya essäbok Kulturkvinnan och andra texter. Brattström skriver att hårsvallet kan läsas som en symbol för kvinnlig intuition. Och så tänker jag på första sidan i den där parodin på Sagan om ringen, där älvan väser ”Hairy feet! I love hairy feet!” 🙂

Haha, vilken inledning liksom! Och nog ska håret i Norma läsas som en symbol för mycket tänker jag. Men Ebba WB har säkert en poäng, låter ju rimligt.

När det gäller hår och böcker tänker jag tyvärr på alla gånger det sitter hårstrån i biblioteksböckerna. Det är på riktigt bland det äckligaste jag vet när jag ska ställa upp böcker och det sticker ut ett hårstrå här eller där. Ryser bara jag tänker på det. Snorkråkor mellan bladen berör mig inte lika illa, men det sjukaste av allt är kanske att hår i maten inte heller gör mig något. Det är just i biblioteksböckerna. *rys*

Stängt för kommentering.