Veckoutmaning: Bästa och sämsta filmatiseringarna

linje-kulturkollo

 

Vi pratar om böcker som blivit film eller TV-serier den här veckan och utmaningen känns ganska självklar.

Vi är nyfikna på vilka som är de bästa respektive sämsta filmatiseringarna av kända böcker. Ge oss era favoriter och era hatobjekt! Vilka manus har film-makarna lyckats med och vilka har de slaktat? Spelfilm eller TV-serie spelar ingen roll. Motivera gärna.

Som en bonus får ni gärna lägga med en “jag kan inte fatta att de valde DEN skådespelaren till DEN rollen – det är ju helt galet fel”-reflektionon, om ni har någon. Det kan ju även gälla en felcasting i en i övrig helt OK filmatisering.

Svara på din egen blogg, i kommentarerna, på Facebook eller Instagram. Glöm inte att tagga oss eller på något sätt tala om var vi kan hitta ditt svar.

Bild: publicdomainpictures.net

21 comments Add yours
  1. Atwood-filmatiseringarna har de verkligen lyckats riktigt, riktigt bra med. Gillade båda, även om jag blev förvånad hur mycket den filmade Handmaid’s Tale skiljde sig från boken – och att jag ändå gillade, till och med att den “fyllde ut” sådant som man inte fick veta så mycket om i boken.

   Och måste ju hålla med om Eragon. Hu!

   1. Visst är det så att Atwood själv varit delaktig i Tv-serien? Hörde henne prata om att hon tyckte det var så spännande att ge sig in i en roman som hon lämnat för många år sedan och arbeta med den igen.

  1. Lyckades inte kommentera hos dig tyvärr. Men visst är det irriterande när det är sådan uppenbara felval!

   Kanske är det smartast att göra som du och undvika filmatiseringar, men jag är ju liiite nyfiken också

   1. Jag också, så ibland går det inte att låta bli. Men jag väljer ofta att vänta tills jag har läst boken först om det är en jag vill läsa. Kanske dumt, för då blir jag ju ännu mer besviken.

  1. Många exempel på bra filmatiseringar där, men alla håller nog inte med om Sagan om ringen (även om jag gör det!). Liftarens guide … verkar återkomma som lågvattenmärke.

  1. Ja, Harry Potter-filmerna dyker upp som goda exempel på bra filmatiseringar och jag håller ju också med så klart.
   Roligt också att du ger exempel på en film som är bättre än sin bok-förlaga.

  1. Ja, Förnuft och känsla är verkligen fin.

   Kul med din reflektion över deckar-serien där de inte träffat rätt med någon av skådespelarna 😉

  1. Det gäller att välja godbitarna då om man inte tittar så ofta.Tack påminnelsen om TV-serien Shogun. Den var ju så bra. Kommer så klart också att tänka på Törnfåglarna som jag också gillade mycket både som bok och serie.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.