Kategorier
Kulturkoll

Vilken kultur förknippar du med Paris?

Linda
Veckans tema handlar om vår och mer specifikt om våren i Paris. Nu kommer vi inte att vädergranska era val, men staden som erbjuder så mycket rent kulturellt ska stå i centrum i vår (vår) veckoutmaning.

Er uppgift är att berätta om kultur som ni förknippar med Paris. Det kan vara böcker, film, konst, musik eller kanske någon person som du tycker hör ihop med staden. Du får också gärna ge tips på saker att göra om man själv reser dit.

Kanske kan man ge sig ut på grave-spotting. Många kända personer är begravda i just Paris och på Cimetière du Père Lachaise kan du bland annat besöka Jim Morrisons och Edith Piafs gravar. Kanske är jag lite morbid, men jag har alltid drömt om att åka dit.

Ett favoritmuseum är Musée d’Orsay där många av de kända, franska impressionisternas verk finns samlade. Sedan är det självklart häftigt att få se Mona Lisa live på Louvren.

Och så musiken då. När Carrie springer längs gatorna i Paris i Sex and the city spelas den här låten av Mc Solaar, som i en artikel i Sydsvenskan kallas “en del av fransk hiphops ‘âge d’or'” som slog igenom kring millenieskiftet.

Photo by Léonard Cotte on Unsplash

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

17 svar på ”Vilken kultur förknippar du med Paris?”

Vet att jag var där som tonåring, men fattade inte grejen. Däremot älskade jag impressionisterna.

Monets trädgård hade jag också velat besöka. Har bara gjort det i boken om Linnea och målarens trädgård.

Det funkar utmärkt att resa utan att göra det rent fysiskt!

Åh Paris! Pluggade där en sommar och hyrde in mig i pianisten Francisca Skooghs studio under takåsarna. Musee dÓrsay är en pärla. Centre George Pompidou, om så bara för att åka i rulltrapporna. En dagstur till Versailles och spegelsalen. Och så tänker jag på Marie Curie, vars dotter Eve Curie blev 103 år och en bra författare. Hon har skrivit en fin biografi om sin mor med sån där gammeldags hantverksskicklighet, även om det glorifierande berättarperspektivet numera känns ovant. Jag hoppas att min dotter vill läsa den en dag.

På min blogg kör jag boktips från Paris hela veckan. Kanske hittar man något att bli sugen på där.

Jag fastnade för Carolinas inlägg och skrev också om min vår i Paris – och de böcker jag läste när jag var där. Även fast det nog framförallt är konst jag tänker på när jag tänker på Paris. I den linjen tycker jag man kan välja Museé d’Orsay före Louvren när man är i Paris och ett tips på saker att göra är att hyra cykel. De finns i varje gathörn och det är ett fantastiskt sätt att ta sig runt i Paris.

http://elilaserochskriver.se/varen-i-paris-2/

Håller helt med om att välja Museé d’Orsay före Louvren. Minns mitt besök där som magiskt.

Stängt för kommentering.