Kategorier
Aktuellt Kulturkoll Romankoll

Vi spanar vidare efter vårtecken

linje-ulrica

Det är fortfarande lite kvar av påsken, men den gula veckan här på Kulturkollo är snart slut. Vårvädret har lyst med sin frånvaro där jag har tillbringat påsken, så det får vi spana vidare efter. Lite vårblommor har ändå vågat sig fram. Som här till exempel i min svärmors trädgård.

Tack för att ni har varit med oss den här veckan. Det är extra roligt att så många deltog i veckans utmaning och jag tror att det utan tvekan var ”team mandelägg” som hade flest anhängare. Det verkar som att många såg fram emot en riktigt skön och avkopplande påskhelg med mycket lästid. Men jag måste erkänna att jag blev lite orolig för er brist på kunskaper om påsklekar! Därför finns nu en lite minikurs om äggpickning och äggrullning på vår FB-sida. Många har också lämnat tips på läsning, så jag rekommenderar en liten rundtur bland inläggen om ni vill fylla på ”att läsa”-listan. Eller så kan ni kolla in Lindas lördagsinlägg som är fullt av tips på fina, gula böcker.

Själv har jag lyckats läsa riktigt mycket den här helgen, mycket tack vare en del tågåkande. För att väga upp den ämnesmässigt lite tunga boken om en kvinna i fängelse i Afrika och den sorgliga boken om en judisk pojke under andra världskrigen slängde jag in en lättsam feelgood bok som utspelas under påsken, så jag avslutar veckan med att tipsa om den:

Titel: Chokladägget
Författare: Mia Ahl
Förlag: Word Audio Publishing
Utgivningsår: 2018

Chokladägget handlar om det tre väninnorna Jessica, Sofia och Jenny. I centrum för den här berättelsen står Jenny som ska fylla 40 år i påskhelgen. Hennes väninnor vill ordna en fest för henne, men Jennys man Magnus visar mycket tydligt att han inte är intresserad av att fixa en fest.

Jenny själv börjar också tröttna på sin snåle träbock till man. Inte heller trivs hon särskilt bra med jobbet som tandsköterska (på sin mans klinik) utan längtar efter att något ska hända som bryter vardagstristessen. Hon får ett infall och anmäler sig själv till en chokladkurs trots att hon vet att Magnus kommer att svimma när han ser hur mycket kursavgiften kostar. Hon tänker på det som en födelsedagspresent till sig själv. Ja, och i ärlighetens namn har det plötsliga chokladintresset också lite med den läckre kursledaren Emil att göra också. Handlingen utspelas under några veckor och leder fram till ett påskfirande som vänder saker och ting på huvudet.

Läsaren får följa Jenny, Jessica och Sofia och relationen dem emellan står i fokus även om en av dem lyfts lite mer i denna bok. Väninnorna har olika saker i sina liv som de kämpar med, men de finns där för varandra hela tiden – även om de inte alltid håller med varandra. Jag blir alltid lite trött när det är för mycket prat om vikt och kost i böcker. Det är ganska vanligt i den här genren, men är ofta helt onödigt. I den här boken är det kanske i viss mån motiverat som tema i boken och huvudpersonen bryter på ett sätt mot den jargongen, men inte utan att bli ifrågasatt och det går inte att komma ifrån känslan att det fortfarande är lite fult att njuta av praliner. Bortsett från det lite tröttsamma spåret, så fungerar det här utmärkt som underhållningsläsning. Det är en rar och charmig bok, med bra flyt i handlingen. Och ibland  – och det här kanske är en spoiler – så vill man ju läsa en bok med garanterat lyckligt slut. Det finns en bok tidigare i serien (Skumtomten) där Jessica har huvudrollen och det finns anledning att misstänka att det kan dyka upp fler böcker på helg- och godsakstemat där vi får läsa mer om väninnorna.

Bild: pexels.com

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.