Jag har alltid älskat böcker och det är mycket svårt att välja ut boktips. Det finns så många vackra texter. Böcker är som en aldrig sinande skatt. Men här kommer några, som på ett fint sätt har berört mitt hjärta.
Först en liten juvel. En mycket viktig bok. Den är djup och manar till eftertanke, samtidigt som den är mycket kort och skriven som en snudd på surrealistisk saga. I Och varje morgon blir vägen hem längre och längre beskriver Fredrik Backman det svåra i att drabbas av demens, både ur ett anhörigperspektiv och för den som drabbas. Språket är lite mystiskt och orden och metaforerna väldigt vackra. Kärleken så stor. Farfar kallar barnbarnet Noah för Noahnoah eftersom han tycker dubbelt så mycket om hans namn som alla andras. Farfar är rädd. Han minns snart inte allt han lärde Noah, han håller inte längre hans lilla hand i sin. De tvingas ta farväl, trots att de båda är i livet. Det är så mycket känslor som väcks, och jag slog igen boken med tårarna rinnande. Det är en bok som uppmanar läsaren att älska och njuta, medan tid ännu finns.
Sedan en bok som just nu får mig att le lite varje dag, jag har den på mitt skrivbord. Det är Titta Hamlet. Barbro Lindgren och Anna Höglunds underbara pekbok av ett av Shakespeares mest kända drama. Det är svart humor när den är som bäst. Kanske inte helt lämplig för småbarn, men väldigt lämplig för att lätta upp en ensam arbetsdag.
Till sist ska jag försöka välja en favoritbok, men det är inte lätt för jag har så många. Jag tror att det får bli Gräset sjunger av Doris Lessing. Det är en bok som verkligen grep tag i mig när jag läste den första gången. Språket är vackert och melodiskt, såsom Lessings språk alltid är. Det är svårt att värja sig mot alla känslor texten väcker. Det är en mörk historia om Mary som lämnar stadslivet för att ingå ett olyckligt äktenskap med en jordbrukare. Hon vantrivs med det nya livet och när den svarta tjänaren Moses anländer och väcker hennes lust överträder de tillsammans det starka tabu som präglar samhället de lever i. Deras attraktion är strängt förbjuden. Den psykologiska spänningen byggs upp för att sluta i den tragedi som avslöjas redan på bokens första sida. Boken kom ut 1950 och efter publiceringen förbjöds Lessing att besöka Rhodesia och Sydafrika. Det är ett litterärt mästerverk som jag varmt rekommenderar alla att läsa.
Sofia Lundberg är författare, journalist och pedagog. Hon debuterade med Den röda adressboken som blev en internationell succé. Nu är hon aktuell med romanen Ett frågetecken är ett halvt hjärta, en gripande berättelse om att övervinna skam och skuld. Om att hitta sig själv och sanningen, och på så sätt lära sig att älska.
Författarfoto: Viktor Fremling