Kategorier
Barnbokskoll Kulturkoll Ungdomsbokskoll

Astrids pris till en Lisa!

Varje år, på Astrid Lindgrens födelsedag 14 november, delas Astrid Lindgren-priset ut för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. Så har det varit ända sedan 1967 när priset instiftades av Rabén & Sjögren på Astrids 60-årsdag. 50 000 kronor plus ära och berömmelse har det varit ända tills förra året då prissumman dubblerades till 100 000 kronor när Astrid Lindgrens aktiebolag gick in som medstiftare till priset.

Förväxla inte Astrid Lindgren-priset med Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, eller ALMA-priset som det brukar kallas som förkortning av det engelska Astrid Lindgren Memorial Award. ALMA-priset instiftades av regeringen 2002, handlar om en större prissumma (5  miljoner!) och kan delas ut till författare, illustratörer och organisationer över hela världen.

Det finns även ett Samfundet De Nios Astrid Lindgren-pris, som instiftades i samband med Astrid Lindgrens 90-årsdag, och delas ut med ojämna mellanrum till forskare och författare inom området barn- och ungdomsböcker. Senaste gången verkar ha varit 2007, så jag lämnar rätt förvirrad detta pris åt sitt öde och återgår till att skriva om Astrid Lindgren-priset, alltså The Astrid Lindgren-pris som var det som ville få mig att skriva det här inlägget från första början.

Grejen är nämligen den att priset i år går till en författare jag tycker väldigt mycket om: Lisa Bjärbo!

Så välförtjänt! Motiveringen lyder:

”För ett mångsidigt, insiktsfulltoch lovande författarskap som inte räds svåra ämnen, och som med högtrovärdighet skapar stora läsupplevelser för barn i alla åldrar”.

 Och precis så är det. Lisas debut Det är så logiskt alla fattar utom du kom 2010 och var också den första boken jag läste av henne, och jag fångades direkt av språket, närvaron, äktheten och människorna. Det var om kärlek i den boken, men också om vänskap, och om föräldrar. Och humorn. Humorn är alltid där i det Lisa Bjärbo skriver – även när det handlar om psykisk ohälsa eller utanförskap. Eller som i den senaste boken jag läste av henne: Viggo och rädslolistan, som hittar precis alla de där sakerna som ett barn (eller en vuxen)(typ jag) kan oroa sig för – och ändå är rolig att läsa.

Så: hurra för årets Astrid Lindgren-pristagare!

Och vilket sällskap det är hon nu ingår i – kollar jag tillbaka i listan över vilka som fått priset genom åren hittar jag flera av mina absoluta favoritförfattare. Här är de som vunnit priset de senaste 20 åren:

2018 Lisa Bjärbo
2017 Jenny Jägerfeld
2016 Anna Höglund
2015 Mårten Sandén
2014 Frida Nilsson
2013 Katarina von Bredow
2012 Katarina Kieri
2011 Jan Lööf
2010 Moni Nilsson
2009 Olof och Lena Landström 
2008 Pija Lindenbaum 
2007 Helena Östlund
2006 Ulf Nilsson
2005 Jujja Wieslander
2004 Pernilla Stalfeldt
2003 Sven Nordqvist
2002 Stefan Casta
2001 Eva Eriksson
2000 Annika Thor
1999 Per Nilsson
1998 Bo R Holmberg

1967 då? Första året priset fanns? Då vann ÅkeHolmberg, alltså Ture Sventons ”pappa”.

Bild: Pixnio

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.