Ännu står vårt nya växthus övergivet, endast fyllt med ett gäng pallkragar och möbler ännu inslagna i kartong. Snart hoppas vi dock få ett ny plats att vistas på som förhoppningsvis kommer att fyllas med grönsaker, örter och annat trevligt. Som den teoretiker jag är har jag självklart letat böcker att inspireras av och hoppas att läsningen kan få mig att bli en riktig odlingsexpert. Planen är att skynda långsamt. Det ska finnas tid att läsa en bok eller två i växthuset också.
Örter är kanske det som känns viktigast för mig att odla. Sönerna säger istället gurka respektive tomater. Holly Farrells bok Odla örter har just kommit ut på svenska och där hittar jag en del inspiration. En mängd olika örtkryddor presenteras och fokus ligger på såväl odling som användbarhet. Jag gillar också sammanställningen i slutet av boken som berättar när det är dags att göra vad och eftersom det är mitt första odlingsår ligger fokus på att förså inomhus. Ansning av gamla plantor får vänta tills nästa år.
På bokrean hittade jag en bok med titeln Växthus och uterum i serien Gröna fingrar som ger handfasta tips om allt från hur odlingar kan organiseras i såväl krukor som såbäddar till hur eländiga skadedjur bäst bekämpas. Författaren Eva Robild verkar ha en pragmatisk syn på det här med odling och lyfter vikten av växthuset ska vara både en plats för kreativt arbete och rofylld avkoppling. Jag blir extra glad över att säsongen verkar vara så lång och hoppas att det snart går att sitta i läsfåtöljen och planera odlingen på plats.
Photo by Markus Spiske on Unsplash