Författare tipsar: Christina Wahldén

 

 

Jag lider sedan 1993 av en svår besatthet av Australien. Då bodde jag ett år i Sydney och den australiska kontinenten, med öknar, regnskog och korallrev har aldrig lämnat mig. Det är en avlägsen plats dit flygresan tar ett dygn. Här kommer några tips om favoritförfattare därifrån och inspirationskällor när jag skrev min deckare Nämn inte de döda som utspelar sig i Darwin.

Först några författare som inte tillhör ursprungsbefolkningen:

Tim Winton är mycket älskad i Australien och skildrar framför allt livet i västra Australien. Havet spelar en stor roll. Inte så mycket finns översatt till svenska, konstigt nog. Några titlar att pröva är Breath och den flerfaldigt prisbelönta Cloudstreet. Han har också skrivit essäer om att bo i Australien, till exempel Island Home.

Robyn Davidson: Tracks. En sann berättelse om hur en ung tjej rider ensam med tre kameler från centrala Australien och ut till Indiska Oceanen på den västra sidan. Om en resa mot alla odds i ett krävande klimat och landskap. Finns också filmatiserad, men boken är förstås bättre.

Jane Harper: En förlorad man. Deckare som utspelar sig i en avlägsen outback. Den tredje är hennes bästa, tycker jag. Om vad stora avstånd och isolering kan göra med människor.

Trent Dalton: Pojke slukar universum. Debut som är en underbar och vild skröna som utspelar sig i en fattig förort i Brisbane på 80-talet. Fantastiskt fin uppväxtskildring, under svåra omständigheter.

Så några faktaböcker om man vill lära sig mer om Australiens ursprungsbefolkning skrivna av personer som själva tillhör ursprungsbefolkningen:

Bruce Pascoe: Dark Emu. En otroligt intressant faktabok om hur ursprungsbefolkningen inte alls enbart var nomader och jägare, utan samlare och byggare av hus och stora system av fiskfällor. Mycket dokumenterades av upptäcktsresande, men mycket förstördes också av de europeiska kolonisatörerna för att det inte skulle finnas bevis på att marken var brukad sedan tidigare.

Marcia Langton: Welcome to Country. Om ursprungsbefolkningens kultur och var man kan få lära sig mer om den, kontaktuppgifter till konstgallerier och turguider. Marcia Langton är professor i Indigenous Studies vid Melbourne University. Jag hörde henne tala på Garmafestivalen i Arnhem Land 2019 och hon är en stark röst för ursprungsbefolkningens rättigheter.

Allt fler författare som tillhör ursprungsbefolkningen blir publicerade. Några är mer kända som Follow the Rabbit-Proof Fence (även filmad) av Doris Pilkington Garimara och My Place av Sally Morgan. Lite nyare skildringar är That Deadman Dance av Kim Scott och Too Much Lip av Melissa Lucashenko.

Filmer från Australien är förstås komedin Priscilla – Queen of the Desert och Australia. En tv-serie som på ett starkt sätt visar motsättningar mellan ursprungsbefolkning och icke ursprungsbefolkning är Mystery Road som finns gratis på tv4 play. Den är inspelad i Kimberleyregionen i västra Australien och visar på makalösa miljöer. I del 2 som precis har haft premiär i Australien medverkar svenska Sofia Helin i rollen som svensk arkeolog.

//Christina Wahldén


 

Christina Wahldén har skrivit en rad böcker både för unga och för vuxna. Hon är aktuell med Nämn inte de döda, som är första delen i en planerad deckarserie och utspelar sig i Darwin. Förra året kom Expedition rädda revet, som vänder sig till läsare i mellanåldern och handlar om Alicia som reser till Lady Elliot Island i Stora barriärrevet med sin mamma som är marinbiolog. Resor står också i centrum i steampunkserien om syskonen Marley som inleds med Fripassageraren från 2015.

Christina Wahldén har också skrivit en rad lättlästa böcker och bland dem finns På flykt, som utspelar sig i Libanon och Jag kan bli rektor som utspelar sig i Afghanistan. Hennes prisade deckare Falafelflickorna, som är första delen i serien Hawas hemliga detektivbyrå, har också den bearbetats till lättläst. Tredje boken om Hawa heter I god tro och släpps i höst på Rabén & Sjögren.

 

 

Foton på böcker: Privat

Bilden på Christina Wahldén är tagen av Thron Ullberg

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →