En berättelse tar sin början …

Nu är jag ingen författaren, men jag inbillar mig att det både är spännande och jobbigt för en författare att påbörja ett nytt skrivprojekt. Att hitta temat, formen, språket och att skriva en början på en berättelse som fångar in läsaren.

Det är väldigt modigt att dela med sig av en text som bara precis är i sin början och som författaren kanske inte ens själv vet hur den kommer att utvecklas. Men det är precis det som författare gör på Folkets hörna, som jag besökte i går kväll. Folkets hörna kallar konceptet ”scen för texter under arbete” och kvällens modiga författare var Lina Wolff och Sarah Linton. Författarna läser ett stycke ur varsin text och får sedan konstruktiv kritik av skrivpedagogerna Therése Granwald och Johan Blomgren – och sedan även av publiken.

Lina Wolff är välkänd för många med sina romaner som till exempel De polyglotta älskarna och Djävulsgreppet. Nu delade hon med sig av ett stycke text som kanske kommer att bli en historisk fantasyroman eller kanske något helt annat. Det är en brutal och våldsam text hon läser för oss. Tempot i berättelsen är högt och förmedlar väl den vrede som både huvudkaraktären och berättaren känner. Tematiken berör ont och gott, kvinnligt och manligt och vad människan är kapabel att göra i extrema situationer. Författaren säger själv att inte vet riktigt vad hon har gett sig in på och att hon känner att den här berättelsen skiljer sig en hel del från det hon skrivit tidigare.

Sarah Linton är ännu inte utgiven, men fick pris i tidningen Skrivas novelltävling 2023 för sin novell När solen lyser. Den här kvällen läser hon upp en början på en berättelse som är en av flera potentiella ”börjor” som hon har arbetat med. Berättelsen har en melankolisk bottenklang och som rymmer en längtan efter det som har varit och efter vad som kan komma. Språket är dynamiskt och rymmer både svepande reflektioner och en del väldigt exakta och pricksäkra beskrivningar. Här finns en huvudkaraktär, men också spår av andra personer som väcker läsarens nyfikenhet. Författaren avslöjar att hon tänker sig en berättelse med flera olika perspektiv och kanske kommer någon av dessa personer få komma till tals.

Publiken är vänlig och ger respons, enligt Folkets hörnas koncept, med fokus på det som väcker mersmak och nyfikenhet i de respektive texterna – det här fick mig att le, den här formulering berörde mig lite extra, den här karaktär blev jag nyfiken på, det här temat borde du utforska mer …

Det var en trevlig kväll med ett lite annat upplägg än mer traditionella författarsamtal. Det blir spännande att se om de här två texterna kommer att bli romaner och hur mycket av de här första textutkasten som finns med i dem då.

Bild: pexels.com/Suzy Hazelwood

Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Visa alla inlägg av Ulrica →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.