Däruppe är det tyst – lågmäld roman från Nederländerna

anna-top

omslagbakkerSvB-600x878

The Twin är den engelska titeln på den nederländske författaren Gerbrand Bakkers lågmälda roman som nu har översatts till svenska och det är en roman som verkligen passar in i veckans tema. Den handlar om bonden Helmer som när han 57 år gammal äntligt, försiktigt och stilla  prövar på att gå sin egen väg. Hans liv har gått i vardagslunk på det lilla småbruket tillsammans med familjen. Helmer hade tänkt sig att studera i Amsterdam och det var Henk, tvillingbrodern som var bonden. Allt förändras när pojkarna är 18, Henk omkommer i en bilolycka och Helmer tar sin brors plats. Utan att protestera uppfyller han faderns förväntningar om att föra arvet vidare. Nu har modern dött och pappan är allt äldre och skröpligare, är det dags för en ny tid?

När romanen börjar har Helmer fått nog, han flyttar sin sjuke gamle far till övervåningen, målar om och köper nya möbler. Han tar barndomshemmet i besittning och det är början på förändringen. När sedan Henks ungdomskärlek Riet tar kontakt med Helmer och ber om en tjänst så låter han Riets 18-årige son Henk flytta in som ladugårdshjälp och Henks ungdom hjälper Helmer att fundera över hur livet egentligen kunde bli som det blev. Val som gjordes eller inte gjordes och hur känslan av att vara den tvilling som blev kvar påverkat livet.

I djuren och naturen vilar Helmer och det är svårt att förstå sig på relationen till fadern, boken börjar med att fadern förpassas upp i kylan på den ouppvärmda övervåningen och det är inte förrän Helmer kan närma sig minnet av sin bror och pappan igen som han vågar ta ordentliga kliv mot frihet.

Det här är en eftertänksam och stilla roman som låter mig lära känna Helmer genom hans handlingar, bit för bit i vardagsarbetet på gården berättar Helmer sin historia. Jordbrukslandskapet och relationen till djuren på gården är otroligt vackert beskrivna och årstidernas skiftningar hjälper till att förstärka känslan av människans litenhet gentemot naturens styrka. Jorden, gården och arvet håller Helmer i sitt grepp; renovering, två grannpojkar, ny förare i mjölkbilen, besök av en 18-åring och slakten av 3 får för att köpa en vacker karta över Danmark är steg på vägen mot ett annat liv …

Titel: Däruppe är det tyst
Författare: Gerbrand Bakker
Översättning: Per Holmer
Förlag: Nilsson förlag 
Utgivningsår: 2015


 

Vill du vinna ett eget exemplar av Gerbrand Bakkers fina roman så passa på och var med i vår tävling. För att deltaga ska du skriva en kommentar och tipsa om din bästa roman om tvillingar. Skriv innan den 17 november klockan 24 så är du med, sprider du dessutom utlottningen på FB, Twitter eller Instagram så får du extra många chanser. En extra chans för varje. Vinnaren publiceras här på bloggen den 18 november.

Dela gärna: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone
Föregående inlägg:
Nästa inlägg:

Skrivet av:

Publicerat: 12 november, 2015

Kategori: Aktuellt, Romankoll

Visningar: 2621

Taggar: , ,

13 Responses to Däruppe är det tyst – lågmäld roman från Nederländerna

 1. Västmanländskan skriver:

  Men så klart vill jag ha chans att vinna den!
  Delar på FB, Twitter och Insta

 2. Ljusletare skriver:

  En bok för mig helt klart! Hoppas att turen står sig bi 🙂
  Visst har jag läst om tvillingar men kommer inte ihåg böckerna nu. Fast denna bok om tvillingar skulle jag vilja läsa http://www.adlibris.com/se/e-bok/den-andra-tvillingen-9789150708547
  /kram

 3. Ulla Olofsson skriver:

  Jag vill gärna vara med i utlottningen av ”Där uppe är det tyst”. Delar på FB.

 4. Ljusletare skriver:

  Ps Gått ur FB och är inte med i Instagram och Twitter så där missade jag extra chanser. Fast igår fick ni lite reklam på min blogg.

 5. bloggbohemen skriver:

  Det här låter verkligen som en bok för mig! Mitt tvillingboktips blir Den som vässar vargars tänder av Carina Rydberg. Tipsar om tävlingen på twitter och insta.

  • Anna skriver:

   Spännande tips! Den har jag inte läst, har missat Rydbergs böcker helt faktiskt. Du är med på tävlingen med tre chanser.

 6. Boklysten skriver:

  Jag vill vara med!
  Har tipsat om utlottningen på min blogg http://boklysten.blogspot.se/2015/11/utlottning-hos-kulturkollo.html
  och därmed på FB och Twitter. Min tvillingbok är Istvillingar av S.K. Tremayne.

 7. Anna skriver:

  Nu är tävlingen stängd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *