Drakar!

linje-ulrica

I mitt förra inlägg skrev jag lite om barn- och ungdomsfantasy och jag tänkte stanna lite vid det ämnet. Det går ju inte att prata om den genren utan att nämna drakar! Denna fantastiska varelse som förekommer i så många böcker. I äldre titlar tenderar drakarna bara att vara onda (tänk Katla), men i moderna böcker handlar det främst om att respektera, i viss mån tämja och framförallt att får flyga på drakarna.

Mina barn gillar böcker där det finns drakar, så vi har läste flera serie. Den första tror jag var böckerna om Tam av Jo Salmson. Serien Drakriddare är riktigt bra att starta med för de är riktigt spännande och utspelas i en intressant värld. Huvudpersonen är pojken Tam som är fascinerad av drakar, men som befinner sig så långt ifrån den som det nästan är möjligt.  Han är fattig och föräldralös och drakarna och deras riddare bor på kungens slott. Men drakarna har också sitt att säga till om så Tams öde tar en oväntad vändning. I den här serien finns 9 härliga böcker att dyka in i.

Galna och roliga drakar finns i Cressida Cowells böcker om vikingapojken Hicke. Boken Hur du tränar din drake ligger till grund för de populära filmerna Draktränaren, men böckerna är riktigt roliga också. Väljer man ljudboksversionen kan man få höra Robert Gustavsson i sitt esse där han pratar med hur många dialekter som helst.

Det är inte bara killar som får rida på drakar. En cool hjältinna hittar vi i serien Draksången. Det är en fristående fortsättning på Jo Salmsons Tam-böcker. De utspelas i samma värld, men är tänka för lite äldre läsare. Huvudpersonen Nea är 14 år och det är hennes äventyr vi får följa i böckerna Stjärnstenen, Draksången och Blånatten. Författaren bygger upp en magisk fantasyvärld kring Nea med häxmästare, stjärnstenar  – och drakar så klart. Berättelsen är välskriven och vimlar av intressanta karaktärer – andlöst spännande från första till sista sidan.

Och nyligen har vi upptäckt ännu en riktigt bra serie om drakar som jag verkligen vill tipsa om. Drakberidaren utspelas i en fiktiv värld som påminner om ett Japan ”förr i tiden” och i den miljön känns drakar och magi som naturliga inslag. Här möter vi 12-åriga Nuwa som börjar på en internatskola för drakberidare, precis som hennes mamma före henne. Eleverna på skolan tränar både stridskonst och drakvård – och så ska de lära sig att rida på drakar. Målet är att bli drakberidare i kejsarens styrka, men Nuwa hoppas också på att få veta med om vad som hände med henne mamma. I boken finns olika sorters drakar med olika egenskaper – skogsdrakar, jaktdrakar, ökendrakar och vattendrakar – och de är svårflirtade och egensinniga, men de kan tämjas med magi och silverklockor och när de väl har knutit an till en ryttare blir de lojala. Andra lojaliteter prövas också mellan eleverna på skolan och olika grupperingar som är för eller mot kejsaren.
Hittills har författaren Helene Ekeroth skrivit två böcker i serien. Den första boken Skuggan tyckte båda barnen och jag väldigt mycket om. Inför nästa bok Striden läste min dotter själv om bok ett och fick mig att svära på att skaffa bok två så fort den kom ut strax efter påsk. Vi hängde på låset till bokhandeln och sedan såg vi inte dottern på två dagar, så nu förstår ju hur spännande dessa böcker är! Nu högläser jag den för sonen och vi trivs väldigt bra i den magiska värld som författaren har skapat. Nu håller vi tummarna för att del tre inte dröjer alltför länge.

 

Titel: Skuggan och Striden (Drakberidaren del 1 och 2)
Författare: Helene Ekeroth
Förlag: Raben & Sjögren
Utgivningsår: 2019 resp. 2020

Bild: pendleburyannette från Pixabay 

Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Visa alla inlägg av Ulrica →