Men hur gör jag då?!

Jag har kommit på mig själv att vara otroligt enkelspårig när det kommer till litteratur. Om jag går på ren lust och impuls så vidgas inte mina litterära säkerhetszon någonting. För att komma ur min anglosaxiska bubbla så måste jag vara medveten och göra aktiva val, vilket naturligtvis är en utmaning då jag i ren trots inte läser något som känns påtvingat. Dilemma? Jo, men visst!

Under detta läsår (i bokstavlig mening) har jag läst mycket begränsat och pinsamt få utanför den anglosaxiska bubblan. Ingen för att vara helt ärlig. För ett par år sedan så bestämde jag mig dock för att utmana mig själv och min läsning. Men det är inte helt lätt att tänka nytt, så om du, likt undertecknad, vill ha hjälp att komma ur den litterära säkerhetszonen, så får du några tips som följer (och ja, det är lite som när den blinde ska leda den halte men må så vara).

1) Surfa runt bland andra bokbloggare Anna Och dagarna går, Ivana Bokmania och Lyran Lyrans noblesser skriver om världslitteratur. Lyran har flera ambitiösa listor som du kan välja och vraka ur. Om du vill läsa fler kvinnor från olika delar av världen så bör göra ett besök hos Hanna på feministbiblioteket.se.

2) Besök världslitteratur.se Där kan du som är nyfiken på litteratur och författarskap från andra delen av världen botanisera. Världslitteratur.se är en del av ett projekt som drivs av Världsbiblioteket i Solidaritetshuset i Stockholm och syftet med projektet är att lyfta fram just världslitteraturen – ”en term som vi här låter stå för litteraturen från Afrika, Asien och Latinamerika”. Du kan till och med utgå ifrån en världskarta om du letar litteratur från en speciell geografisk plats.

3) Besök förlagens hemsidor Flera förlag specialiserar sig på att översätta och ge ut s.k. världslitteratur bland annat Bokförlaget Tranan, som främst är inriktat på översatt skönlitteratur från Afrika, Asien och Latinamerika. 2244 ger ut litteraturen från Rumänien, Bulgarien, Turkiet, Ryssland, Ukraina och Georgien. Vill du läsa franska författare så ta dig en titt på utgivningen från Sekwa förlag. Även Elisabeth Grate Bokförlag ger ut franska författare och i enstaka fall även ur den anglosaxiska och italienska litteraturen. Är du nyfiken på Asien eller Afrika så kan du kolla upp Leopard förlags utgivning och om du istället vill läsa tyskspråkiga författare kan du finna detta hos Thorén & Lindskog. Andra förlag som ger ut världslitteratur är Ersatz, Karneval och Rámus. En mer utförlig lista hittar du hos Lyran.

4) Fråga en bibliotekarie! Förvånad? En resurs en lätt glömmer av om man inte besöker bibliotek var och varannan dag. Är du av den mer blygsamma typen så går de flesta bibliotek att nås via mejl eller så kanske du kan ställa din fråga på Bibblan svarar.

5) Besök ett bibliotek! Du kan ju faktiskt gå dit utan att samtala med en bibliotekarie. Mitt tips är att du 1) besöker ett bibliotek av modell större och 2) leta upp hyllan med antologier. I dessa hittar man massor av fina lästips. Och så kan du ju förhandsläsa utdrag innan du släpar hem bokmeter av litteratur som du inte förstår dig på.

6) Gör en utmaning till dig själv Jag lever icke som jag lär här. Jag har gjort flera hel- och halvhjärtade försök, bland annat Lästema: Världen och Lästema: Afrika. Och ”big surprise” – ingen av dem är fullt genomförda. Lyran har dock flertalet väl planerade och bra genomförda utmaningar. Det är bara till att skrolla sig ner på hennes förstasidan.

7) Gå en kurs, gör en cirkel. Det finns såväl universitetskurser som studieförbund som har världslitteratur som tema. Anmäl dig till en kurs eller sätt samman en egen studiecirkel. Eller tvinga en bunt vänner att bilda en bokcirkel med tema världslitteratur.

Nu återstår dock att se om jag kan följa mina egna råd. Det gäller att manipulera min primitiva läshjärna: inget får vara ett måste, inget får vara ett krav. Bara läs!

Foto: ”whole world in his hands” av bies (CC BY-NC-SA 2.0)

Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

Visa alla inlägg av Fanny →

6 tankar på “Men hur gör jag då?!

  1. Tack för att du rekommenderar min blogg som källa till boktips när det gäller världslitteratur, det är roligt och känns hedrande. /Ivana

  2. Jag måste också verkligen utmana mig själv på det här området, jag är sorgligt geografiskt begränsad i mitt läsande. Faktum är att jag filar på en utmaning just nu, en lugn och väldigt långsam utmaning som jag tror kommer kunna hjälpa mig ut i världen. Gillar alla dina tips och tänker begagna mig av dem alla (nästan, jag nöjer mig med att vara min egen bibliotekarie).

    1. Haha du får stå framför spegeln och föra ett djupt samtal med dig själv! De utmaningar som jag har gjort som jag nästan har följt har det gemensamt att de inte har en tidsbegränsning.

  3. Jag läser nästan bara skandinavisk och anglosaxiska deckare, så för nått år sedan kände jag att jag ville vidga mig. Bokcirkel var den första grejen jag hängde på, och sen utmaningar, där Lyrans Jiórden runt var perfekt för det jag ville göra!

    1. Utmaningar är bra. Även om man inte följer dem alltid så får man ändock lite fart på det hela. Jag hade en större bredd förra året än vad jag haft i år. Nu får jag snart rycka upp mig och läsa annat.

Kommentarer är stängda.