20. Vinterns goda ting innehåller en nöt

anna-top

20121215_223100[1]

elle rättare sagt många nötter!

En av mina absoluta favoritgodisar såhär i juletid är Panforte. En seg, nougatliknande chokladkola späckad med nötter. Passar mycket bra samman med allehanda kulturaktiviteter och är en riktig humörhöjare!

 • 150 g sötmandel
 • 75 g hasselnötter
 • 75 g valnötter
 • knappt en tsk kanel
 • 1 dl vetemjöl
 • 1 1/2 dl honung
 • 2 1/3 dl strösocker
 • 150 g mörk choklad (70 %)
 1. Sätt ugnen på 150°C.
 2. Blanda sötmandel, hasselnötter, valnötter, kanel och vetemjöl i en skål.
 3. Värm honung och socker i en kastrull tills sockret smälter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt choklad. Låt den smälta. Rör ner nötblandningen i chokladblandningen. Fördela i en smord form med ett tillklippt bakplåtspapper i botten (ca 18 x 20 cm om du gör 50 st). Grädda i ca 30 minuter.
 4. Låt panforten svalna och ta ut den ur formen. Skär den i bitar. Förvara svalt.

9789100115326

Receptet på panforte fick jag ursprungligen från den helt underbara boken Vinterns goda ting av Anna och Fanny Bergenström. Jag tröttnar aldrig på att bläddra i den, fantastiskt fina bilder, smaskiga recept och en smakfull blandning av det riktigt traditionella och det lite nymodiga. Just på julen så är matkulturen och traditionens makt stor, man äter gärna det som man åt som barn och julmaten varierar beroende på var i landet man bor. Då är det fint med en bok som har med lite av varje:  hemgjord ostkaka från Eksjö bredvid italiensk panforte, typ. Jag är barnsligt förtjust i böcker som blandar recept med fakta om de olika råvarorna, traditioners ursprung med impulser från andra delar av världen och just en sådan bok är den här klassikern. Julens kryddor, drycker och kakor finns med. Blommor och godis, mat och dekorationer. Alla julens goda ting helt enkelt!Nr_20

Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra. Ljudbokslyssnare.

Visa alla inlägg av Anna →

2 tankar på “20. Vinterns goda ting innehåller en nöt

 1. Det ser gott ut. Ser fram mot att få smaka, om ni inte redan har ätit upp godbitarna när vi kommer på julafton förstås.

Kommentarer är stängda.