Ett litet gräv i vårt arkiv – tema arbete och arbetsliv

Arbete och arbetsliv är teman som återkommit på bloggen och kanske är det dags att lyfta fram några av de gamla texter som arkivet erbjuder? Vi har haft tema Arbete, liv, arbetsliv och Arbetsvecka och nu gräver jag i arkivet!

Vi har genom åren haft många kontakter med författare och en roman om arbete är Aino Trosells Hjärtblad. Det är en bok som jag verkligen rekommenderar och vill man läsa intervjun med henne från 2015 så är det bara att klicka på länken. Någon utlottning av boken har vi inte såhär 9 år senare men Aino Trosells författarskap rymmer många titlar som handlar om just arbete. Min sommarläsning kommer att bli Varvsslammer som handlar om arbetet på alla göteborgs varv genom åren.

Serien om Bricken av Vibeke Olsson är i högsta grad en romanserie om arbete och arbetsliv för kvinnor i slutet av 1800-talet och framåt och min ambition är att läsa de två senaste delarna Som skuggan följer havet och Stockens färd mot havet i sommar (del 7 och 8). Man ska börja med Sågverksungen, som nu också finns i lättläst version för de som är nya i språket eller som av andra anledningar behöver en mer lättläst text. Från Brickens barndom på sågverket så får vi följa hennes liv och också Sveriges utveckling och det är mycket intressant. Vibeke Olsson skriver lättläst och medryckande och samtidigt väver hon in så mycket fakta. I intervjun 2015 så var det del 5 Glödens färger som var aktuell men innehållet i den är relevant för hela serien. Kika in!

2015 gjorde vår dåvarande medlem Lyran en fin lista över arbetarförfattare och den tycker jag alla som är sugna på att läsa ska kika på. Min absoluta favorit bland tipsen är Kerstin Thorvalls När man skjuter arbetare. Den och många fler fina lästips inför sommaren hittar man där!

Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra. Ljudbokslyssnare.

Visa alla inlägg av Anna →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.