Kategorier
Kulturkoll

Grattis Bridget!

Lotta

I år är det 25 år sedan Bridget Jones “föddes”. Skål och grattis! Vi firar dig självklart med först Chardonnay, följt av vodka och Chaka Khan.

I februari 1995 publicerades den första Bridget Jones-kolumnen i The Independent. Helen Fielding fick en förfrågan om att skriva en kolumn, i sitt eget namn, om singellivet i London. Helen tyckte att det skulle bli för utelämnande och pinsamt, så hon erbjöd sig att skriva en anonym kolumn istället, och använda sig av en fiktiv, överdriven och komisk karaktär. Och så var Bridget född. Kolumnerna finns sparade här om du vill läsa.

För mig är det Bridget i filmform som blivit den “riktiga” Bridget. Renee Zellwegger är fantastisk som Bridget, så pass att hon till och med Oscarsnominerades för rollen.

Det finns mycket att ta med sig från Bridget Jones. Hon banade väg för andra antihjältinnor och singelkvinnor där ute, och en hel flodvåg med författare, böcker, tv-serier och filmer, dök upp i kölvattnet. Det jag inte tar med mig är viktnojjorna och kaloriräknandet. Men det vi, och hon, lär sig är ändå att det är helt okej att vara sig själv. Och det är okej att ha stora mormorstrosor.

Bridget visar också att hon vågar stå upp för sig själv och säger ifrån till sin sliskige chef, och marscherar ut till tonerna av R-E-S-P-E-C-T. Respekt.

https://www.youtube.com/watch?v=B5Zk9U8Uuxc

Och inte minst lär vi oss att snälla killar faktiskt kysser bra.

 

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.