Kategorier
Barnbokskoll Kulturkoll

Martin Widmark – 20 år som författare

Författarfoto: Thron Ullberg

linje-ulrica

År 2000 gav Martin Widmark ut sin första bok. Den hette Att fånga en tiger och den har kanske inte så många hört talas om. Å andra sidan finns det väl nästan ingen som har missat serien LasseMajas detektivbyrå!

Denna serie som har lästs och älskats av så många – och som är så underbart galet illustrerad av Helena Willis. Det verkar finnas ett nästan omättligt sug efter LasseMaja-böcker – det finns inte mindre än 28 titlar i serien och lägg sedan till pysselböcker, julkalender, TV-serie och flera biofilmatiseringar, så förstår man att LasseMaja är stort. Vi har de flesta böckerna här hemma i hyllan och de har först fungerat som högläsningsböcker och sedan som egen läsning för mina två barn. Min dotter tar fortfarande fram en bok då och då och läser om, trots att hon egentligen har vuxit ifrån dem. Men de finns där som en trygg snuttefilt i hyllan, ni vet. För att inte tala om hur många gånger vi har lyssnat till de 3-4 cd-versionerna vi har ligger i bilen. Jag tror nästan att jag kan Mumiemysteriet utantill!

Martin Widmark har dessutom gett ut ytterligare drygt 60 böcker i olika serier och fått flera litterära priser. Han har skrivit läromedel och har dessutom arbetat mycket aktivt med att öka läsförståelsen bland barn, bland annat som initiativtagare till projektet En läsande klass. Det projekten hade stor genomslagskraft på skolorna under flera år och för det arbetet fick vår jubilar faktisk en guldmedalj av regeringen. Inte illa, va? Efter det har han fortsatt att engagera sig i olika projekt för att sprida litteratur till barn och främja litteratursamarbeten över landsgränser.

Så stort grattis till dig Martin – och tack för 20 år av läsglädje och för dina läsfrämjande gärningar som kommit så många barn till godo.

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.