Kategorier
Kulturkoll Ungdomsbokskoll

Åter till Uppsala – Ganska nära sanningen av Anna Ahlund

linje-ulrica

Den här veckan ägnar vi oss åt fiktiva resor här på Kulturkollo och förra helgen var jag i Uppsala. Jag valde Lund som studentstad, men jag gillar Uppsala väldigt mycket blev jättesugen på att åka dit snart igen och bara strosa runt i staden.

Men den här helgen var det en resa i fantasin genom Anna Ahlunds nya bok Ganska nära sanningen. Det är faktiskt ett återbesök eftersom författarens förra roman Saker ingen ser också utspelas i Uppsala på Sibylla allmänestetiska läroverk. I den här boken får vi träffa Nico som precis har flyttat till Uppsala. Nico har inte bara bytt stad utan har också ändrat namn och färgat håret ros. Det här ska bli en nystart och en chans att bli en ny person. Nico träffar Beata, Gabriel och Hedvig, men har inte helt lätt att hitta sin nya plats vare sig på skolan eller i livet. Relationen till Beata utvecklas till något pirrig och spännande, men också svårt då det finns så många frågor kring kropp och identitet som Nico måste får ordning på för sin egen del.

Jag gillade verkligen att hänga med Nico och Beata, och Uppsala ger en fin bakgrund åt bokens handling. Boken skildrar också en varm framväxande vänskap mellan Nico och fastern Valenka som han är inneboende hos. Hos Valenka finns en intressant bakgrundshistoria som visar att Nico och fastern har mer gemensamt än de först tror.

Anna Ahlund är väldigt skicklig på att skriva berättelser om ungdomar som känns trovärdiga och sanna och där HBTQ-perspektiv är en helt naturlig del av handlingen. Bland hennes karaktärer finns personer som är gay, bi eller trans utan att det känns konstlat eller undervisande. Det som framförallt slår mig med författarens böcker är att det aldrig finns rätt eller fel slags kärlek – utan bara kärlek!


Titel: Ganska nära sanningen
Författare: Anna Ahlund
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2020

Bild: wikiwand

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.