Kategorier
Romankoll

Åk till Alaska!

Lotta

Ja, resa rent fysiskt går ju inte just nu. Men Alaska är ett drömresmål som går bra att njuta av i läsfåtöljen och tv-soffan.

I bokform, så har jag precis slukat i mig Himmel över Alaska av Kristin Hannah. Och då menar jag verkligen slukat, det var en läsupplevelse av sällan skådat slag. Leni är 13 år när hennes pappa, Vietnamveteranen Ernt, bestämmer sig att familjen ska flytta till Alaska för att få en nystart. Familjen flyttar runt ofta, pappan är rastlös och mentalt instabil. Och han blir allt mer paranoid och våldsam när vintermörkret sänker sig.

Det är en berättelse som är vild och vacker, om kärlek och längtan, och överlevnad. Jag grät floder. Floder. Och har inte hämtat mig än.

En annan Alaska-favorit är Snöbarnet av Eowyn Ivey. Det handlar om det äkta paret Mabel och Jack som slagit sig ner i Alaska för att börja ett nytt liv. Men livet är hårt, och de saknar det barn som de aldrig lyckats få. När vintern kommer bygger de ett litet barn av snö. Nästa dag är snöbarnet borta – men de ser en liten ljushårig flicka som springer iväg mellan träden.

Det är upptakten till denna roman, som närmast kan beskrivas som en vintersaga för vuxna: melankolisk, vemodig och alldeles underbar. Språket är vackert och berättelsen, med sin blandning av magiskt och drömlikt kontra den hårda verkligheten som nybyggare i Alaska, trollbinder mig. Man vet inte riktigt hur man ska förhålla sig till den lilla flickan – är hon på riktigt eller en fantasi?

Jag har också bokat in tv-soffan till helgen. Den 24 april får Win the Wilderness premiär på Netflix. Det är en realityserie från BBC där sex par tävlar om vem som är bäst rustade att överleva i vildmarken. Priset är ett hus i Alaska.

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.

Ett svar på ”Åk till Alaska!”

Är man sugen på att läsa ännu mer om och från Alaska så är David Vanns romaner riktigt bra. Rekommenderas!

Stängt för kommentering.