Kategorier
Romankoll

Hjärtblad – en fantastisk roman om arbete. Intervju med Aino Trosell och utlottning av ett signerat exemplar!

anna-top

Aino Trosell har i sin roman Hjärtblad skildrat livet för en ung kvinna som gör resan från fattiga landsbygden till stadens möjligheter. Det är slutet av 1800-talet och Sverige är ett land i förändring. Jag kontaktade Aino Trosell för att fråga om hon hande lust att berätta lite om sin bok. Här kommer vårt mejlsamtal:

– När vi hördes om den här intervjun så skrev du: Hjärtblad är bäst – den pratar jag gärna om. Berätta, varför gillar du Hjärtblad så mycket?

Den griper djupt och handlar om min och de flestas kvinnohistoria precis som En gränslös kärlekshistoria gör. Den handlar om Sverige förr, det vi kommer ur, fattigdomen, trampolinen mot vårt nu. Det var inte alls länge sedan. Den skapar förståelse på olika plan.

Vad jag har förstått så finns det en särskild kvinna som förebild för Hulda, är det så, eller är hon en representant för alla kullor som vandrade för att söka ett bättre liv?

Hulda är Hulda och inte någon representant, hon är unik och speciell. Ändå på ett sätt en helt vanlig kvinna men de där svältåren i barndomen ska för alltid komma att prägla henne liksom moderns tidiga frånfälle liksom att Lars sviker henne när hon är borta på arbete.

– Arbete, hårt arbete, är Huldas följeslagare genom livet. Vad betydde arbetet för henne?

Arbetet betydde allt och ingenting. Att sjunga, berätta, rent av skriva och teckna och att dansa var lyx, nöjen man bara kunde tillåta sig i korta ryck. Livet var arbete från det man vaknade tills man gick och la sig och sambandet mellan arbetet och maten på bordet var glasklart.

– Livet i Västerdalarna skiljer sig på många sätt från det i Vasastan, påverkar det Hulda och hennes identitet och värderingar?

Hulda reser från urbondesamhälle till modernt industrisamhälle. Därtill reser just hon även från fattigdom till välstånd, och från att vara ovetande till en sorts bildning. Identiteten är dock svår att byta ut, liksom värderingarna. Hon är den hon är även i sidenklänning men det kan ju ingen se och hennes inre konflikt skapar ångest och skam.

– Också i Sverige idag finns där många som flyttar för att försöka skapa en bättre framtid för sig själva och sin familj. Tycker du att det finns paralleller mellan Huldas och människors villkor idag?

Visst är det så. Jag ser Hulda varje dag på spårvagnen, insvept i sin döljande huvudduk så att håret inte ska synas. Vi är alla lika, vi är människor, vi har lika värde även om en del vill hävda att vissa är mer värdefulla än andra men så är det ju inte. Det är en stor nåd att ha blivit född just här just nu och ha fått de chanser vi har.

Trosell, A - Hjärtblad - 13027210Slutligen en fråga om ditt eget arbete:

– Vad arbetar du med just nu? Är det någon ny roman på gång?

Ja jag håller på med en ny roman och som alltid prövar jag nya berättargrepp, så det är spännande att se hur det går. Kan man skriva sömlöst så att läsaren inte tänker på att berättelsen rör sig vitt och brett och högt och lågt och tar om och ibland rusar på? Följer läsaren med i dansen eller ska vi snubbla och inte förstå varandra, ska det bli njutbart eller jobbigt och om det blir jobbigt, ska vi då skratta? Skrattar läsaren och författaren åt samma sak? /Aino Trosell

Stort tack till Aino Trosell som svarade på våra frågor och som skänkte ett exemplar av boken. Klart att du vill vara med och vinna ett signerat exemplar av Hjärtblad! För att deltaga så skriver du en kommentar till det här inlägget. Tipsar du på FB, blogg eller på twitter om utlottningen så får du extralotter. Söndag den 18 januari kl 16.00 stängs utlottningen och på kvällen samma dag redovisar vi vinnaren.

Väl Mött, välkommen att vinna en fantastisk roman!

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.

23 svar på ”Hjärtblad – en fantastisk roman om arbete. Intervju med Aino Trosell och utlottning av ett signerat exemplar!”

Det är så intressant att läsa författarens egna tankar om en bok, man blir verkligen sugen!

Jag håller ju precis på med en annan bok av Aino Trosell, En egen strand. Den som jag har fått av er på Kulturkollo och Aino. Tycker mycket om den, har kommit till mer än hälften. Är gärna med i utlottningen!

En egen strand tyckte jag var väldigt otäck, Hjärtblad är en annan sort. Lika bra men på ett annat sätt. Välkommen med på utlottningen!

Roligt att du läste och gillade, det värmer alltid med lite uppmuntrande ord. Stort tack till Aino som svarade på frågorna!

Aino Trosells Hjärtblad och En gränslös kärlekshistoria är helt underbara böcker, underhållande och lättsmälta, ett oöverträffat sätt att skaffa sig en fin historielektion som jag gärna vill ge till fler

Jag deltar gärna i utlottningen och hoppas på tur. Trevligt att läsa intervjun med Aino Trosell. Delar på FB

Intressant intervju, mer sugen att läsa just arbetarlitteratur samt intresserad av Aino Trosell’s “Hjärtblad”. Jag är gärna med i utlottningen! Såklart delar jag med mig av både intervjun och tävlingen på FB! 🙂

Roligt att läsa att ni uppskattade att läsa Ainos egna tankar om boken. Det ska jag skicka vidare till henne. Ni är alla med på utlottningen.

Åh, jag har haft tur tidigare och vunnit en signerad bok av Aino Trosell. Har lästa alla hennes böcker utom just denna. Hon skriver så bra. Är gärna med på utlottning av boken.

Stängt för kommentering.