Kategorier
Kulturkoll Romankoll

Berlin från en skeptiker

Linda
Jag vet inte riktigt vem jag ska skylla på. Kanske på någon tysklärare, eller Bertolt Brecht eller Günter Grass eller kanske min pappa som lärt mig att tysk fotboll inte är speciellt kul. Kanske handlar det om att jag inte dricker öl, eller speciellt gärna äter korv.  Någonstans har min bild av Tyskland och tysk kultur i alla fall blivit lite skev.

De senaste åren  har jag försökt balansera mina negativa känslor och faktiskt hittat några kulturella guldkorn som hjälpt mig att uppskatta landet och dess kultur lite mer. Det här inlägget gör jag alltså inte som veckans skeptiker, utan som någon som försöker uppskatta en stad och ett land vars kultur gillas av många. Jag bjuder därför på några pärlor som funkar även för en skeptiker.

Jag vill börja med en synnerligen fin film, nämligen Good Bye Lenin från 2003 (det är ungefär så långt fram i tiden mina filmtips sträcker sig och jag skyller allt på barnen). När muren faller och Berlin enas försöker en son behålla moderns trygga värld genom att undanhålla de historiska händelserna. Mycket bra film!

Upptäckten av currywursten av Uwe Timm är en riktigt fin historia som springer ur ett minne väckt till liv när en man äter currywurst. En kort och intensiv berättelse om en kärlekshistoria i krigets skugga. Något av en skröna (kanske det jag är så allergisk mot i mycket tysk litteratur) men ändå en läsvärd historia.

Jag har febrilt letat efter i vilken stad Högläsaren av Bernhard Schlink utspelar sig. Det är i Tyskland, så mycket är jag säker på, men var ska jag låta vara osagt. En bra bok i vilket fall, som också filmatiserats med Kate Winslet i huvudrollen.

Sedan finns det några fina böcker som utspelar sig i Berlin, men som inte är skrivna av tyska författare. Jag tänker till exempel på fina Den bästa dagen är en dag av törst av Jessica Kolterjahn om Boye i Berlin. Mycket läsvärd.

Bra är också Besked från Berlin av Otto de Kat, som utspelar sig i Berlin såväl som London och Schweiz strax före Operation Barbarossa.

Ni ser, det är inga långa listor som kan skapas av mig just den här veckan. Det finns dock några böcker jag är sugen på att läsa (hej Hans Fallada) och faktiskt också en och annan film jag skulle kunna tänka mig att försöka få tummen ur att se.

 

 

 

 

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.