Veckans utmaning: En riktig pionjär

Lotta

I veckan bryter vi ny mark på Kulturkollo, och veckans utmaning handlar om pionjärer. Vissa går före, andra följer efter. Kvinnan på bilden är Amelia Earhart, en riktig pionjär inom sitt område. Men man behöver inte ha korsat Atlanten, trampat på månen eller uppfunnit poliovaccinet. Inte heller skrivit en bok eller vunnit priser. Det finns många små, banbrytande innovationer som är nyskapande men nog så viktiga.

Veckans utmaning lyder kort och gott: Berätta för oss om din favoritpionjär. Stor eller liten, känd eller okänd, huvudsaken är att hen har brutit ny mark.

Svara på din egen blogg, i kommentarerna, på Facebook eller Instagram. Glöm inte att tagga oss eller på något sätt tala om var vi kan hitta ditt svar.

13 comments
 1. Usch vad SVÅRT! Jag valde en. Till slut. Eller gjorde jag verkligen det?
  boksuddis.wordpress.com/2018/01/09/veckans-utmaning-hos-kulturkollo/

 2. Hej Kulturkollo!
  Jag är en läsare av er blogg som började för typ 3 dagar sedan, och jag har inte kunnat bortse från att jag saknar barnböcker. Jag vill tipsa om att ni skriver om The babadook-
  book, som är med i filmen The babadook. Boken väcker många känslor inom en, speciellt obehag. Skulle bli mycket nöjd om ni svarade mig, era inlägg är ibland bra.
  /en läsare.

 3. Jag missade deadline, men jag vill höja flaggan för Dr Rosalind Franklin, som gjorde de banbrytande röntgenkristallografiexperiment som tydliggjorde DNA-strukturen, och som Crick-Watson la beslag på medan hon var bortrest. De gjorde tolkningar och publicerade materialet i Nature 1953 med sig själva som förstanamn. Rosalind Franklin dog 37 år gammal, innan Crick och Watson fick Nobelpriset 1962.

Comments are closed.