Primavera

Medan paniken sprider sig i samhället där jag befinner mig och INGEN verkar kunna prata om något annat än corona så lutar jag mig tillbaka en smula och uppmanar till källkritik. Jag. Som normalt kan ligga vaken nätterna igenom av oro för allt möjligt, jag känner mig för en gångs skull ganska lugn. Keep calm and have a cup of tea. Däremot oroar jag mig ganska mycket för hur snabbt panik kan spridas. Coronaviruset finns på riktigt, till skillnad från mördarclowner eller spöken på internet, men barn som gråter av rädsla över att de kanske ska dö gör mig verkligt ledsen. Tro inte på rykten, ta reda på saker själv. Andas, ta det lugnt prata med en vuxen. Det finns verkligen ingenting annat folk kan prata om i min bubbla.

Våren för mig har visserligen börjat förknippas med förkylningar och andra sjukor men den är fortfarande mer spirande blomster, konst och kultur än elände. Min absolut bästa och mest älskade tavla hänger på Uffizierna i Florens och heter till och med Primavera (våren) och är målad av Botticelli. Om ni får chans att se den någon gång så ta den, för allt i världen. Den är magnifik. Och enorm. Det kryllar av växtlighet och då Botticelli var Florens-baserad så ska blommorna främst vara tagna från omgivningarna där. Det finns många symboler i tavlan och man kan gotta ner sig i historiken kring den om man vill men framför allt är den slående vacker. På Uffizierna hänger även den mer berömda “Venus födelse” men jag tycker personligen att Primavera är den mest storslagna av dem två.

Som med alla stora konstnärer ska man antingen undvika att googla honom eller också separera konstnär och konstverk. Botticelli var djupt religiös och beundrade Savonarola (ni vet, den tokige munken) så man hade förmodligen inte velat ha hem honom på middag om han hade levt idag. Hans tavlor är däremot fantastiska så tur att han levde då och inte nu. Vilken föredrar ni? Vad tycker ni om Botticellis tavlor?

2 comments Add yours

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.