Kategorier
Kulturkoll

Vad händer i kroppen min?

carolina-top

Ett par gånger om året träffas medlemmarna i kulturkollot och bestämmer de närmaste månadernas teman. (och, ja, så pratar vi en hel del om världen, godis, böcker, pokemons, trasslande liv, barn, jobb… nämnde jag böcker, förresten? ja?… bilar som går sönder, saker att längta till och allt annat som behövs pratas om)(vi har det väldigt trevligt)

Den senaste gången vi träffades var på kvällen efter bokmässans första dag. Vi var trötta men uppe i varv samtidigt, glada och fulla av idéer. Och så drack vi vin till maten. Vet ni hur kul det är att diskutera eventuella teman då? Väldigt kul, det vill jag lova. Det fanns inga gränser för någonting och det blev ganska fnissigt. Särskilt när vi började prata om att ”skulle vi inte kunna ha en hel temavecka som bara handlade om olika kroppsvätskor?” Hehe, liksom.

Grejen är att de där kroppsvätskorna fick bli kvar, fast vi tänkte om och utvidgade det lite så att temat i stället skulle handla om kroppen. Och yours truly anmälde sig alltså glatt som ansvarig för denna kroppsvecka. Nu är vi här, och jag ska skriva mitt inledande inlägg, och jag kan inte släppa de där jämra kroppsvätskorna.

Så, jag ger upp. Nu får mitt inlägg handla om det. Men var lugna – resten av veckan kommer alltså att handla om kroppen på andra vis.

Carolina kulturkollar några väl utvalda kroppsvätskor:

Svett

Duktighetsvätskan som kommer när vi använder den där kroppen hårt. Ni vet, som dansläraren säger i inledningen till Fame (eller, det kanske ni inte vet? Det kan vara så att det där Fame har passerat bäst-före-datum för länge sedan och att ingen under 40 känner till det?): ”You want fame? Well, fame costs. And right here is where you start paying… in sweat.”

Snor

Jamen den här boken? Mycket användbar på lågstadiet, kan jag berätta.

snor

Blod

Blod måste förstås toppa den kulturella rangordningen av kroppsvätskor, åtminstone om man går efter hur ofta det förekommer? Blod som sprutas på ett splattrigt vis i film eller i spel, eller blod som dricks på ett vampyrigt vis i böcker och i filmer…

(för övrigt avrådes känsliga personer från att – som jag nu råkade göra – bildgoogla ”splatter movie” för huga vilka bilder som hoppade upp mot mig från datorskärmen. Därför tog jag bara med en filmbild som hette just Splatter movie så får ni själva liksom tänka er valfri splatterfilm på dess plats)

blod

Vatten

Det där som vi till största delen är gjorda av.

vatten

Kiss

När jag gick i kanske tredje klass så berättade jag för mamma vad jag och mina kompisar hade gjort under eftermiddagen. Vi hade lekt med några av killarna i klassen, och sedan följt med hem till någon av dem ”för att titta på deras kiss”. Mamma blev mycket betänksam över detta, tills hon fattade att det där ”kiss” hade stor begynnelsebokstav: ”Kiss”, och att killarna i fråga lekte rockband genom att banka på kastruller, spela på egengjorda gitarrer och mima till den musik som de då (detta var 70-tal) tyckte var ungefär det häftigaste som gick att tänka sig.

Kiss, alltså, med tunga och allt. Nu lämnar vi kanske kroppsvätskorna och går vidare till resten av kroppen. Välkommen att följa med!

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

4 svar på ”Vad händer i kroppen min?”

Ja det har ju ett par år på nacken nu… men jag kunde det också utantill då när Fame var som störst 🙂

I Boken om superhjältar av Daniel Möllberg och Anna Friberger beskrivs en massa udda superhjältar. Mina barns favorit var Allergiflickan som fångar bovar med ett snornät. 🙂

Snornät… jag skulle hålla mig på lagens sida för mindre. Hur kommer man ens på en sån grej?!

Stängt för kommentering.