Kategorier
Kulturkoll

Passion for crime

linje-ulrica
Påskveckan innebär för många lite ledigt och kanske även möjlighet till extra lästid. Kanske har du lagt märke till att det så här års görs mycket reklam för deckare? Vad har då deckare med påsken att göra, kan man undra.

Ja, egentligen inte så väldigt mycket! Men traditionen att läsa deckare och spänningslitteratur i påskhelgen är från början hämtad från Norge där “påskekrim” är mycket populärt. Det i sin tur är resultatet av en lyckad marknadsföringskampanj som genomfördes så tidigt som 1923. Det var deckaren Bergenstoget plyndret i natt av Jonathan Jerv (pseudonym för Nordahl Grieg och Nils Lie) som lanserades på ett spektakulärt sätt. Den ena författarens bror, Harald Grieg, var redaktör på Gyldendal och han köpte ett stort reklamutrymme i Aftenposten veckan innan påsk. Där lanserades boken med en stor rubrik på framsidan – som om det handlade om en viktig nyhet! Att det var en annons var mycket diskret och personalen på tidningen blev nedringda av oroliga människor som hade anhöriga på tåget. “Bluffen” avslöjades och det blev uppskattat av allmänheten som ett kul spratt (efter att oron hade lagt sig får man anta) och man tror att det var här suget efter att läsa spänningslitteratur startade. Svenska förlag och bokhandlare har sedan några år tillbaka försökt att skapa samma sug efter “påskekrim” hos oss. Och varför inte!

Jag har inte varit deckarläsare särskilt länge. Jag hade bestämt att det inte var något för mig, utan att egentligen veta varför. Numera slukar jag regelbundet deckare och jag uppskattar mycket den avkoppling det ger. Det är något med formatet i deckare som är väldigt tryggt – man vet vad man ger sig in på och vad man kan förvänta sig. Med det inte sagt att det inte finns deckare som är lika “utmanande” som att läsa som annan skönlitteratur, men det finns också många goda saker att säga om bra och kravlös underhållning.

Och i Sverige älskar vi att läsa deckare – påsk eller inte! Om man slår ett öga på försäljningen av svensk litteratur 2015 och de böcker som låg “topp 20″, så innehas plats 1-4 av deckare och totalt tio av de tjugo titlarna är deckare. På pocketlistan är det samma fördelning. Lägg därtill all översatt spänningslitteratur och det som lånas på bibliotek.

Så egentligen behövs det nog inga deckartips, men jag har har hittat några deckare som utspelas just under påsken och dem delar jag med mig av här nedan.
Du får gärna tipsa om din bästa påskdeckare i en kommentar!

[box style=”rounded”]Den grymmaste månaden av Louise Penny
Istället för dig
av Sofie Sarenbrant
Black Easter av av Dario Ciriello
Easter Bunny Murder
av Leslie Meier [/box]

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

2 svar på ”Passion for crime”

Stängt för kommentering.