Dagens kulturkollotips: Nääs slott

Linda

Några mil från Götebo20130520-214801rg, en bit utanför Floda vid E20, ligger Nääs slott och slöjdseminarium. Slottets senaste ägare var August Abrahamsson och inredningsmässigt har det i princip stått orört sedan  hans död 1898. Abrahamsson var betydelsefull för sin släkt och ägnade sig mycket åt dem, kanske för att han tidigt blev änkling. Hans fru Euphrosine Leman var operasångerska och dog efter tio års äktenskap av cancer i livmodern. Paret fick aldrig några barn. Inte heller hann Euphrosine flytta med till Nääs som de köpte 4 mars 1868. Hon dog i februari 1869 innan slottet var färdigrenoverat. Den våning på Nääs som var tänkt till henne omvandlades istället till två gästrum och ett biljardrum.

Abrahamssons systerdotter var Sophie Elkan, född Salomon, och hon tillbringade många somrar i en av flyglarna till slottet. Faktiskt träffade hon sin blivande man Nathan Elkan just på Nääs och de gifte sig även där. Med sig till morbroderns sommarnöje hade Sophie Elkan ofta sin väninnan

nääs1Selma Lagerlöf. Faktiskt tillbringade de två hela 22 somrar på Nääs och ett helt kapitel i Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige utspelar sig där.

August Abrahamssons syster Henriette, som var Sophie Elkans mamma, disponerade södra flygeln under somrarna och hennes son Otto bodde i huset Björkenääs på andra sidan Sävelången.

Det var också Otto Salomon som tillsammans med August Abrahamsson startade och dreIMG_3600v slöjdseminariet på Nääs. Redan 1872 startade de en slöjdskola för pojkar och senare även flickor. 1875 startades slöjdlärarseminariet, ett mycket känt sådant där lärare från hela världen utbildades. Ännu idag finns kursverksamhet här.

Faktiskt träffade Sophie Elkan även sin andre kärlek just på Nääs. HIMG_3579an hette Alexis Sluys, var från Belgien och en mycket välkänd man som skrev mycket om pedagogik och slöjd. De hade ett förhållande från 1892 eller 93, fram till hennes död och det var ett komplicerat sådant, då han bodde med sin fru i Belgien.

Det går självklart att gå in i slottet, men lika trevligt är det att vandra runt ägorna. Det finns en verkstad för barnen, diverse trägungor och en labyrint att gå i. För de lite äldre kan man också locka med ett gäng pokéstops och i alla fall två gym (vi tog över det ena) . Gillar du att fiska ska det vara ett bra ställe, i alla fall står det alltid folk och fiskar på bron över Sävelången. Lunch och fika finns också för den sugne. Ett trevligt besök för hela familjen alltså.

Dagens_liten

 

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →