Kategorier
Kulturkoll

Carolinas bästa 2015

carolina-top

Årslistor är kul!! Och det är när jag gör dem jag kommer ihåg hur många bra böcker jag faktiskt har läst. Hur var Carolinas 2015, då? Galet spretigt som vanligt – mängder med barn- och ungdomsböcker, förstås, men även massor av fantasy, av romance, av tegelstenar och börja läsa-böcker blandat i en salig röra.

Årets mest oväntade: Anaché av Maria Turtschaninoff, som rivstartade det här årets läsning för mig. Den twisten, och det den för med sig, går inte av för hackor. Missa inte den här boken, så himla bra!
Årets klassiker: Stiftelsentrilogin av Isaac Asimov, som jag har tänkt läsa hur länge som helst. I år blev det av!
Årets gråtfest: Som stjärnor i natten av Jennifer Niven
Årets gapflabb: Delas av Jag och Earl och tjejen som dör (Jesse Andrews) och Solblekt av livet (Mark Levengood) trots att ingen av dem på något sätt borde vara gapflabbsböcker.
Årets obehagligaste: En planet i mitt huvud av Sally Gardner. Samhället, men framförallt den där jämra råttan och flugan.
Årets dystopi: Tredje principen av Anna Jakobsson Lund. Fräscht! Spännande! Svenskt! Och väldigt bra!
Årets nya bekantskaper: är två, och de skriver bägge om kärlek. Mary Baloghs historiska romance har jag verkligen försjunkit i under året, har hunnit med hela nio böcker av henne och det säger väl nästan allt, eller hur? Den andra är Mhairi McFarlane, som finns med på flera punkter i den här listan redan. Så glad jag är över dessa två Marior!
Årets tegelsten: Delas mellan The Way of Kings och Words of Radiance, bok 1 och 2 i Brandon Sandersons The Stormlight Archive. Jag läste dem i min Kindle för att inte få belastningsskador på handlederna – men var ändå tvungen att också köpa dem som pappersböcker, dels för att jag måste äga, dels för att kunna kolla på kartor och illustrationer bättre.
Årets ögonöppnare: Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson, eftersom den visade mig helvetets olika nivåer.
Årets återseende: får en vidare tolkning när jag tycker att det är Ursula i Kate Atkinsons Liv efter liv. Henne återser vi gång på gång på gång i ett fantastiskt romanbygge.
Årets huvudperson: Breq i Ancillary Justice (Ann Leckie) förstås. Breq, som är ett f.d. rymdskepp, som älskar att sjunga fas hen inte har någon sångröst.
Årets filmupplevelse: Ja, för en gångs skull fyller även jag i den här punkten, för jag har gått på bio minsann! Och Star Wars – The Force Awakens var precis allt jag förväntade mig och lite till. Toppen! Ska ses om många gånger!
Årets kulturella höjdpunkt: Jamen, Bokmässan förstås.
Årets kan-inte-släppa-den: Från och med du av Mhairi McFarlane. Kunde verkligen inte släppa den…
Årets lyckopiller: Alla tre böckerna jag läste av Mhairi McFarlane, faktiskt.
Årets kyss: Det är inte jag, det är du av Mhairi McFarlane. Jag säger inte så mycket mer, bara sätt igång och läs boken!
Årets citat: Ungefär vad som helst ur Himlen börjar här eller Jag ger dig solen av Jandy Nelson. Det gick inte att läsa dessa fantastiska böcker utan att fota citat med mobilen i parti och minut.
Årets förlag: Lilla Piratförlaget. Även i år tror jag att jag har läst allt de har gett ut, och gillat det mesta.
Årets pristagare: Jessica Schiefauers Augustpris för När hundarna kommer. Så väl värt!!
Årets serie: Måste absolut vara fantasyserien The Queen’s Thief av Megan Whalen Turner: The Thief, The Queen of Attolia, The King of Attolia och A Conspiracy of Kings. Riktigt grymbra fantasy.
Årets konstupplevelse: När Kulturkollos Anna tog oss med till Pilane skulpturpark på Tjörn. Dit måste jag återvända!
Årets titelJakten på den perfekta luggen av Petrus Dahlin. Hur man får den perfekta luggen, då? Tja, det har med gelé och att åka moppe fort att göra.

 

Bild: Redaktionsmöte à la Kulturkollo (privat).

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

2 svar på ”Carolinas bästa 2015”

Kreativt att tolka Årets återseende på det sätt du gjort. Ang Jandy Nelsons citatvänliga text kan jag bara hålla med – hade det inte varit låneböcker så hade de nog varit nedkladdade, post it:ade och – ve och fasa – fylld av hundöron.

Ibland får regler tolkas lite kreativt 🙂
Mina ex av Jandy Nelsons böcker var också låneböcker, så det var bara att snällt plocka fram mobilkameran. Vet du – förr, innan jag blev bibliotekarie, så vek jag ALLTID hundöron i alla böcker. Även i låneböcker. Jag kommer säkert att få något syndastraff för detta någon gång.

Stängt för kommentering.