Sommarlov med Kulturkollo #skördetid

anna-top

Mitt plommonträd är fullt av de ljuvligaste Victoriaplommon man kan tänka sig. Saftiga och söta och ganska snart har man tröttnat (och magen har definitivt tröttnat) på att äta dem direkt. Då kan man göra en god plommonchutney. Mat och recept är väl kulturellt så att det bara stänker om det, visst håller ni med? Det var det där med viss kontnärlig frihet när man tolkar sitt ord … Hursom, Chutneyn funkar till de flesta kötträtter och jag gillar den allra bäst med kyckling. 

1 kg halverade, urkärnade plommon
2 skalade, hackade gula lökar
2 – 3 skalade, hackade vitlöksklyftor
1 urkärnad, finstrimlad röd chili
2 1/2 dl råsocker
1 dl vatten
1/2 dl vitvinsvinäger
1 kanelstång
1/2 – 3/4 tsk salt
Lägg plommonen, lök, vitlök och chili i en gryta. Tillsätt socker, vatten, vinäger och kanel.
Låt koka upp och sjuda utan lock ca 45 min. Smaka av med salt.
Häll upp chutneyn i väl rengjorda burkar. Förvaras i kylskåp.

250px-Blackberries_on_bush

I berget bakom huset är det dessutom björnbärstid. Vill man göra en supergod och enkel björnbärsmarmelad så tipsar jag om att använda syltsocker. Ta lika delar rensade björnbär och syltsocker – jag brukar köra 1 kg bär och 1 kg socker. Skåra en vaniljstång och lägg i kastrullen. Låt alltsamman koka upp och koka ca 5 minuter. Fiska upp och tar ur vaniljstången. Häll på varma och väl rengjorda burkar. Sätt på locken direkt när marmeladen är het så blir det extra tätt när det svalnar. Förvara marmeladen svalt. Passar utmärkt på ett rostat valnötsbröd bredvid en bit brie. 

#sommarlovmedkulturkollo

 

Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra. Ljudbokslyssnare.

Visa alla inlägg av Anna →